top of page
  • vechernicamedia

Протест под надслов "Не на омразата" се проведе в понеделник в София



В понеделник (27.06) малко след 18.30 ч. над 150 човека се събраха да поискат промени в Наказателния кодекс, свързани с включването на сексуалната ориентация. половата идентичност и изразяването на пола като защитени признаци на основата, на които се извършват престъпления от омраза.


Припомняме, че миналия петък (27.06.) Софийски градски съд се произнесе по делото срещу Боян Расате, който като кандидат за президент нахлу в ЛГБТИ общностния център "Rainbow Hub", предвождайки група от свои последователи, като общностния център беше потрошен, а една активистката Глория Филипова беше ударена в лицето. Според решението на СГС Расате беше освободен от наказателна отговорност и беше постановено да плати глоба в размер на 3000 лв., а по обвинението за лека телесна повреда беше оправдан.


ЛГБТИ активисти и неправителствени организации настояват за промени в Наказателния кодекс и включването на сексуалната ориентация, половото изразяване и полова идентичност като защитени признаци от 2002 г. насам, а през октомври 2021 г. беше внесена и петиция с 8182 подписа за изменения в Наказателния кодекс.


bottom of page