top of page
  • vechernicamedia

„Пробуждане между редовете“ и изкуството,което отваря очите на обществото



Темата за пробуждането в обществото е важна, нужна и не търпи отлагане. Пробуждането е метафора за силата на промяната и осъзнаването за различните форми на токсичност във взаимоотношенията и за това, че всеки от нас може да е част от решението в борбата с насилието над жени. Този разговор трябва да се случва под всякаква форма, докато наистина не станем свидетели на едно „отваряне на очите“. А и след това. Един от начините хората да бъдат ангажирани с тази тема, по наистина въздействащ начин, е изкуството. Именно чрез него фондация Emprove успя да стигне до стотици хора – всеки един от които е част от така наречената подкрепяща мрежа на жени, преживели емоционален или физически тормоз от партньора си. А това означава, че промяната е в действие.



Надя Илиева за историята "Силата в теб" на Ани Хира

На 17 май в Национална галерия Квадрат 500 бе открита изложбата “Пробуждане между редовете”. На вернисажа гостите имаха възможност да се насладят на визуално изкуство, литературно четене, вино и диалог със съмишленици. Но най-вече – на една невероятно зареждаща и светла обстановка, абсолютно противоположна на преживяното от жените, на които бе посветено събитието. Куратор на изложбата е Сиана Минева, а координатор - Олга Минева, която е и основател на фондация Emprovе. Експозицията е достъпна за посетители до 17 юли на шестия етаж на галерията.


„Пробуждане между редовете“ събира в една кауза двадесет и трима български артисти, обединени в творческата мисия да разгърнат своя визуален прочит на истории, написани


от #ЖенитеSurvivors - първата по рода си българска общност, създадена от жени, успели да се освободят от емоционално или физическо насилие, за жени, поели към промяна и нов живот.


“Изложбата има много важен ефект за жените, преживели насилие - да се усетиш приет не заради лицето си, а заради това, което излиза от теб - историята ти.” - Славка Зидан, терапевт



Архив: Emprove, фотограф: Анджела Иванова

Това е третата, кулминационна точка от поредицата арт събития “Пробуждане между редовете” на фондация Emprove. Серията стартира с курс по творческо писане, последван от литературно четене пред публика и завършва с картинна изложба, за да докаже, че изкуството във всяка негова форма е ненадминат терапевтичен и социално ангажиращ похват - както за създателите му, така и за неговите ценители. В края на миналата година, с подкрепата на Британското посолство в България, #ЖенитеSurvivors преминават професионален курс по творческо писане при британските автори Д-р Уил Бъкингам и Д-р Хана Стивънс от Wind&Bones. Това резултира в създаването на близо 30 микро истории в жанра флаш фикшън, с „Пробуждането“ като водеща тема. Жените получават възможност освен да придобият ново умение, така и да излеят душата си в писмена форма. Финалните разкази са редактирани от писателите Уил Бъкингам и Хана Стивънс в английските им версии, а на български от Надежда Радулова и Силвия Иванова с коректор Ива Колева.


“ПОЧУВСТВАХ, ЧЕ НЯКОЙ ВЯРВА В МЕН И В УМЕНИЕТО МИ ДА ТВОРЯ!” - жена сървайвър и автор


В проекта „Пробуждане между редовете“ вземат участие и редица наши популярни илюстратори, мултидисциплинарни творци и стрийт артисти. Те са получили по една или повече истории, които впоследствие всеки от тях претворява в картина по дадения му разказ. По този начин историите на #ЖенитеSurvivors заживяват нов живот чрез още един медиум на творческото изразяване. Обединени в желанието да дадат гласност на проблема с физическото и емоционално насилие, българските художници, които участват в проекта са Адриана “Addminimal” Герасимова, Александра Николова “Al Nik”, Анжела Пенчева, Антония Мечкуева, Ася Колева, Борислава “BORISLAVAWILLMADEIT” Караджова, Венцислав Йосифов “Jermain”, Гергана Станчева, Деяна Старева, Диана Димитрова, Елена Панайотова, Елина Бучукова, Еслица Попова, Калина Мухова, Капка Кънева, Кирил Златков, Людмил Илиев, Милена Цочкова, Мила Табакова, Михаела Караджова, Надежда Илиева, Филип Църов “Trasher” и Юлиян Табаков. Също като жените, от които идват историите, стиловете и техниките на артистите са коренно различни, но именно това обогатява експозицията по един безпрецедентен начин.



Деяна Старева за историята "Фотоалбум", Михаела Георгиева

“Тези кратки текстове са зародиш на пълноценност и са отправена ръка към всеки в подобна ситуация. Те са врата към вероятно бъдеще. Те дават и избор - да се примириш или да рискуваш и надделееш. Поемам от силата за живот на тези жени. Радвам се, че са преминали от другата страна невредими и все още могат да обичат. - Адриана Герасимова, художник в изложбата “Пробуждане между редовете”


„Пробуждане между редовете“ цели да пробуди хората чрез въздействащо изобразително изкуство, родено от женската сила и трансформирано през субективния поглед на артиста. Зад идеята, изпълнението и организацията на проекта стои фондация Emprovе.


Техен стремеж е да повишат осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променят обществените нагласи, както и да подкрепят жени и момичета, преживели насилие. Дейността на фондацията включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на вече споменатата общност на #ЖенитeSurvivors, които оттук насетне подкрепят други жени по пътя им към промяна и нов живот.


Изложбата можете да разгледате в панорамната зала на Квадрат 500 до 17 юли.


bottom of page