top of page
  • vechernicamedia

За Lucas LaRochelle и Queering the Map


На 31 март в рутерното пространство на софийската галерия „Галерия“ беше открита изложба на Лукас Ларошел, която представя последния му проект „Седим си с теб тук в бъдещето“. Това е 8 минутен видео-разказ, генериран от QT.bot, изкуствен интелект с куиър наклонности, чийто въображаем свят можеше да бъде преживян в дигиталното поле около галерия „Галерия“ до 15 май.



QT.bot, както подсказва името му, е предишен проект на Ларошел, в основата на който стои изкуственият интелект с отворен код GPT-2, създаден от OpenAI през 2019 г. GPT-2 е езиков модел, генериран от изкуствени невронни мрежи, самообучаващи се на принципа на дълбоко структурираното обучение, като Ларошел е тренирал модела с допълнителна база данни, взета от неговия предишен проект Queering the Map.



Стартиран през 2017 г., в Монреал, Queering the Map е артистичен онлайн проект, изтъкан от истории на ЛГБТК2ИА+ общността. Ларошел използва приложно-програмния интерфейс (API) на картографската платформа на Гугъл (Google Maps), за да конструира интерактивно виртуално пространство, в което да се споделят куиър преживявания и опит.


Заглавието на проекта намеква за жест на нецензурирана различност, която взривява отвътре нормализиращата функция на Гугъл платформата и наслояваното й асоцииране с глобален надзор, наблюдение и контрол.


Участието в Queering the Map е анонимно, без профили и регистрация, което позволява свободното изразяване на целия спектър от гласове и нюанси на куиър идентичностите, като в същото време дава чувство на общност, принадлежност и защитеност. Всяка отделна история е прикрепена към геолокацията от картата на света, в която се е случила или която я е отключила.


Връзката с конкретно местоположение придава контекстуална живост, културна специфика и особена легитимност на преживяното. От пейки в парка до малки улички, паркинги, летища, самолети и кораби, многообразието на споделени локации, разпръснати из всяка точка в света, контрастира с общоприетата визия за специфични куиър квартали или барове, концентриращи и изолиращи историите на различните.


Целта на проекта е да опази наратива за куиър идентичността колкото се може по-отворен за интерпретации. Тази отвореност позволява на хора, които не се идентифицират като куиър, но все пак имат някакъв досег с този опит и изживяване, да се приобщят към една по-голяма общност, както и да разширят възможните представи и определения за куиър чрез собствените си междинни усещания. И последно, платформата се превръща в инструмент и за хората извън тази общност да се докоснат по-непосредствено и директно до света на куиър преживяванията.

Кристализираните спомени на потребителите обживяват иначе безличната практичност на глобалната картографска платформа. Някои споделят чувството си на изолация и отхвърляне от света, други своето осъзнаване и куража да заявят себе си, трети изразяват желанието си за легитимност и признание, четвърти разкриват интимни преживявания на приятелска подкрепа, пропуснати възможности, неизказана любов и съдбоносни срещи. Човек може да прекара часове, погълнат от живия архив на тези дълбоко лични разкази.


Този архив от над 200 000 истории еволюира в новия проект на Ларошел QT.bot и въобразените от него куиър светове. Провокиран от нуждата да се автоматизира организирането и курирането на тази необхватна за човешкия разум база данни, QT.bot се превръща в това, което Ларошел нарича “куиър пространство за възможност” на колективното несъзнавано на ЛГБТК2ИА+ общността.


„Изпратих първия си куиър имейл от това кафене. Довършихме целувайки се на горния етаж в неговата спалня и той умря.“ „Когато пристигна у нас ти ми говореше от три различни кръстовища – вкъщи, където сърцата правилно сами.“ „Какво жалко място, напомнящо ми безпомощността и отчайващото публично заклеймяване на обикновените транс палестинци.“ „Счупване на сърца на всички възрасти, няма транс деца, които плачат от щастие до своята майка.“ „Разкрих се пред баща ми като би и транс. Той ми каза колко горд съм и колко горд съм с него. Не мисля, че той знаеше цялата история за своята собствена сексуалност, но знам, че ме обичаше за това, което съм. Аз го обичам за начина, по който той ме обича.“ „Сънувах деца около мен, живеещи скрити на сигурно място.“ Това са няколко от историите, въобразени от изкуствените невронни мрежи, които са подбрани от Ларошел в неговия видео-разказ „Седим си с теб тук в бъдещето“.



В подбора си той съзнателно се противопоставя на рационалната логика, заложена в машинното обучение, която следва теста на Тюринг за имитация на човешкия интелект и неговите механизми за категоризиране, класифициране, и разпознаване на смислови модели в базата данни.


Вместо да търси историите, които най-успешно биха заблудили зрителя със своята граматическа убедителност и правдивост на изказа, вниманието му привличат онези проблясващи кристали в хаотичния калейдоскоп на автоматично генериран текст, чиито неочаквани асоциации поставят под въпрос границата между смисъла и безсмислието.


Може би затова участници в проекта споделят, че алгоритмичните интерпретации на QT.bot улавят емоции, мисли и усещания, които те самите не знаят не само как да изразят, но дори как да мислят. Сюрреалистичният подход на „автоматично писане“, приложен от GPT-2, освобождава скрити енергии в колективния архив на Queering the Map, които иначе остават заключени в смисловото поле на логиката.


Важно е да се отбележи, че езиковият модел GPT-2 не е единствената невронна мрежа, която поражда куиър разказа в „Седим си с теб тук в бъдещето“. Неин партньор са дълбоко структурираните мрежи StyleGAN, специално предназначени за генериране на изображения.


Тренирани върху снимки на Google Street View, директно свързани с локациите, посочени в Queering the Map, тези невронни мрежи генерират динамичен визуален фон, в който контурите на сградите и пейзажите непрекъснато се променят.

Самото пространството в „Седим си с теб тук в бъдещето“ става куиър, като неговите обичайни граници, фиксирани форми и триизмерна обективност са напълно дестабилизирани. Усещането за свобода на въображението подчертава флуидността и многопластовите проявления на куиър преживявания.


Невена Иванова, София, 23 април




Повече за проектите на Лукас можете да разберете тук:


bottom of page