top of page
  • vechernicamedia

Още седмица феминистко изкуство в Националната галерия!

По случай предстоящия кураторски тур на "Игли в купа сено" на 27-ми юли от "Вечерница" имаме удоволствието да споделим кратко интервю с на Калина Дукова с една от организаторките на изложбата - Росена Иванова от "Български фонд за жените".




Коя е Росена Иванова? Ако можеш да се опише с няколко думи, кои биха били те?


Аз съм активистка, работя за Български фонд за жените, обичам визуалните изкуства и по образование съм изкуствовед, което води връзката за проекта, за който ще си говорим.



Росена Иванова, Източник: Български фонд за жените



Как се роди идеята да организирате изложбата „Игли в купа сено" и какво е посланието, което цели да предаде?



Изложбата е продукт от второто издание на нашия фонд за артистични проекти на жени. Обявихме отворена покана за артисти миналата година, сред които избрахме 10 проекта, които да финансираме и да поставим в обща изложба. Така се роди "Игли в купа сено", а с нея и посланието – Няма как да разберем съвремието, без да познаваме женската история.



Изложбата „Игли в купа сено" събра изключително много хора на откриването си. Имаше ли голям интерес и от художнички, които да представят работата си в нея?


Много рядко на жените в изкуството им се дава възможност да работят с такъв замах. Следователно наистина интересът беше огромен - много трудно селектирахме тези 10 проекта.



Източник: Български фонд за жените

Проектите са изключително интересни и използват различни визуализации. Как подбрахте художничките и каква беше тяхната най-голяма сила?


Надсловът на отворената покана беше "извънредно положение". Идеята бе да подберем разнолики като гласове артисти, които да отговорят на най-спешните проблеми – това, от което в момента ги боли. Целяхме да разберем какво активизира чувството им за справедливост, за правота, за истина. Ние ги помолихме да говорят за днешния ден, а всички се върнаха в миналото. Искаха да разкажат своята история, за да разберат нещо за съвремието, което е и идеята на фонда.



Източник: Български фонда за жените


Можем ли да говорим за една тематична линия на изложбата или всяка представена творба говори сама за себе си?


Може да се говори за инстинктивни припокривания - феминистки story telling /връщане назад във времето/, игли и сестринство.



Предстои ли да ни зарадвате скоро с нови вълнуващи проекти?


Каталогът към тази изложба влезе в печат и ще се представи на 27 юли. Тогава ще имаме и кураторски тур в Националната галерия.


bottom of page