top of page
  • vechernicamedia

ЕвроПрайд няма да бъде отменен, а всяка "забрана" би била незаконна



В отговор на призивите за отмяна на ЕвроПрайд 2022, чийто домакин е Белград Прайд в Сърбия, президентът на Асоциацията на организаторите на "ЕвроПрайд" (EPOA), която лицензира ЕвроПрайд, Кристин Гарина заяви:


"Нито домакините на ЕвроПрайд 2022 (Белград Прайд), нито ние като лицензодател ще отменим ЕвроПрайд в Белград."


"Правото на провеждане на Прайд е обявено от Европейския съд по правата на човека за основно човешко право. Всеки опит за "забрана" на Прайда е нарушение на членове 11, 13 и 14 от Европейската конвенция за правата на човека, ратифицирана от Сърбия като член на Съвета на Европа."


"Освен незаконността на подобна забрана, трябва да се отбележи, че тези, които се противопоставят на ЕвроПрайд в Белград, използват изтъркани стари тропи, неточности и откровени лъжи, за да дискредитират това, което всъщност е празник на човешките права и равенството. Те казват, че сме против семейните ценности, докато всеки от нас произхожда от семейство и много от нас имат собствени семейства. Казват, че сме насилници на деца, а ние всички сме твърдо против всякакво насилие над деца. Те твърдят, че сръбските власти са инвестирали 40 млн. евро в ЕвроПрайд, въпреки че събитието струва само част от тази сума и не получава никакви средства от правителството. Всяко тяхно твърдение е лъжа, а опитът да се забрани EuroPride би означавал, че властите са се хванали на лъжите им."


ЕвроПрайд в Белград няма да бъде отменен и ще събере хиляди ЛГБТИ+ хора от цяла Европа, ЛГБТИ+ хора от Сърбия и Западните Балкани. Той ще донесе милиони на местната икономика и ще позволи на Сърбия да покаже, че е на път да се превърне в прогресивна и гостоприемна европейска нация. Това, което сръбските власти трябва да направят, е да се противопоставят твърдо на тези хулигани и да защитят събитието."


Оригиналната статия е публикувана на страницата на Асоциацията на организаторите на "ЕвроПрайд" (EPOA).


bottom of page