top of page
  • vechernicamedia

Добре дошли във Вечерница

*** Предупреждение за съдържание: силно чувствителни теми ***

Добре дошли в сайта на Вечерница - първата феминистка медия в България. "Медия" със сигурност е амбициозно начинание, и сме наясно, че ще мине време, преди Вечерница да бъде разпозната като такава. Амбициозна или не, такава инициатива е нужна по редица причини. Само преди седмица беше открит трупа на Евгения Владимирова, убита жестоко от съпруга си, който с помощта на баща си се отървава от тялото, натъпкано в куфар, захвърлено във водоем до Перник. Два дни по-късно научаваме за зверствата на 25-годишен мъж, който изнасилва и подпалва 17-годишната си братовчедка, която сега се бори за живота си в болница в Русе. Няколко години по-рано е изнасилил майка ѝ, бил е осъден на две години затвор, след което е бил пуснат предсрочно (и проблемът тук не е, че е бил освободен, а как е било работено с него там). Много ще кажат, че това "не са хора", че са "луди", "психопати" и т.н., ще разграничат себе си и обществото от извършителите на подобни ужаси. Така е по-лесно. Истината е, обаче, че живеем в общество, което по безброй начини казва на тези мъже, че те са в правото си. Един поглед към коментарите под статиите по темата е достатъчен да покаже колко хора смятат, че жената е собственост на мъжа си и че той може да се разпорежда с нея както намери за добре. Насилието и жестокостта се случват там, където има почва за тях. А най-подхранващи за нея са мълчанието и безучастието: отношението на мнозинството от нас, на тези, които само наблюдаваме отстрани.

За мейнстрийм медиите ни тези два случая са поредната сензация, която ще отшуми до седмица. Статии за жестокото убийство започват с "Ексклузивно!", "Зловещо: откриха трупа на красивата Евгения...", някои дори почти в прав текст оправдават убиеца: "Евгения изневерявала с таен любовник...". Няма, разбира се, призив към законодателна промяна, към създаване на програми за превенция на насилието, основано на пола, към изграждането на кризисни центрове, от които има безкрайно остра нужда. Няма натиск за възстановителна правосъдна реформа, която да дава на извършителите на подобни престъпления алтернатива на насилието, вместо да ги наказва. Това е просто ексклузивна зловеща новина. Сякаш бруталното убийство няма общо със света извън дома, в който е било извършено. Така и ние, четящите, забравяме, че ако имаше къде да бъдат приютени жертвите на насилие, ако нямаше срам и страх около това да признаеш, че си жертва, ако имаше институции, които да разбират и подкрепят жените в подобни ситуации, Евгения най-вероятно все още щеше да е сред нас. Измъкнала се, с болезнена история зад гърба си, но жива и с бъдеще. Или пък с коренно различен живот, в който никога не е имало насилие, ако думичката "превенция" беше взета насериозно в институциите, пред чиито сгради протестираме година след година, без нищо да се промени.

Та, затова имаме нужда от феминистка медия. Такава, която не си затваря очите за общата ни отговорност да се борим за по-справедлив свят, такава, в която държим сметка на виновниците, които не са само извършителите, а и тези в парламента, същите тези, които продължават да си правят оглушки и чието бездействие коства човешки животи. Медия, която не гледа на случаите на насилие просто като на възможност да събере повече кликвания на сайта си. Започваме Вечерница, за да настоим всекидневният ни протест да бъде чут и за да става разговорът все по-голям.


Отвъд темата за насилието, основано на пола само по себе си, искаме да отворим пространство за перспективите на тези от нас, чиито реалности постоянно биват изкривявани от медии и политици; за тези от нас, чието съществуване се използва като политически инструмент с цената на нашата безопасност и/или право на достоен живот. Кое е това "ние"? Бедни жени, жени с увреждания, бежанки, имигрантки, ромки, цветнокожи жени, секс работнички, затворнички, куиър жени, интерсекс и транс хора - все групи, които по един или друг начин живеят по периферията на обществото, и които в мейнстрийм медиите най-често са изобразени като социални паразити и/или заплаха за по-широкото общество, а в политиката в най-добрия случай биват игнорирани и изтласкани извън дневния ред.

Време е нещата да се променят. В последните години не само консервативната вълна расте. Разрастват се и усилията на множество колективи и организации, които се борят за справедливост и достоен живот за групите, към които принадлежат, докато последните стават все по-големи мишени на дясното. Вечерница се появява с надеждата, че ще отразява и обединява тези гласове, че ще ни помага да се откриваме едни други и да се солидаризираме в името на един по-добър свят за всички ни. Екипът на Вечерница се крепи на убеждението, че именно солидарността е принципът, на който можем да градим широко феминистко движение. А солидарността изисква да се виждаме не просто като индивидуални личности или като една хомогенна група хора, а да разпознаваме различията си, да признаваме, че водим различни борби, за които трябва да се информираме и в които трябва да се подкрепяме едни други. Към това ще подтиква и Вечерница. Искаме това пространство да се превърне както в сцена, на която да можем да се качим, за да бъдем видяни, така и в дом - за хората зад споделените идеи; за да имаме къде да се опрем една на друга, когато пътят напред е труден за извървяване сама.

 

Ако имаш желание да се включиш с текст, свържи се с нас на vechernica.media@gmail.com и ни разкажи накратко за идеята си!








bottom of page