top of page
  • vechernicamedia

Първата жена, изкачила Еверест

Джунко Табей е източник на вдъхновение  в алпинизма. На 16 май 1975 г. достига забележителното постижение да бъде първата жена, изкачила Еверест. Експедицията ѝ подчертава нейната непреклонна страст, непоколебима отдаденост и смелост да предизвиква обществените очаквания, оставяйки трайно и мотивиращо наследство за бъдещите поколения приключенци. 


Тя е родена на 22 септември 1939 г. в Михару, Фукушима. Любовта на Джунко Табей към алпинизма се заражда от ранна възраст. Когато е на 10 години, се включва в изкачване на връх Насу в японския национален парк Никко. Това преживяване оставя незаличима следа у нея и поражда страстта ѝ към покоряването на планини за цял живот. Тя преследва мечтите си с голяма решителност. 


(източник: outsideonline)


Табей е пето от общо 7 деца и семейството ѝ не разполагало с достатъчно финансови възможности да я изпраща на планински изкачвания през тийнейджърските ѝ години. Табей завършва английска литература и педагогика, но алпинизмът остава истинското ѝ призвание. Тя се присъединява към клубове по алпинизъм в Япония, като непрекъснато усъвършенства уменията си на различни върхове, включително най-високия връх в Япония - Фуджи.


Обаче поради това, че алпинизмът се е смятал за традиционно мъжки спорт, присъствието ѝ не било прието радушно. Някои мъже дори си мислили, че тя се е включила с единственото намерение да си намери съпруг. Тя обаче бързо ги опровергава с уменията си и желанието си да покорява нови и все по-сложни върхове. 


Академичното й образование, съчетано с уменията й в алпинизма, създават предпоставки за оформянето на един изключителен алпинист и планински водач. Тя е първата жена, която основава дамски клуб по катерене. През 1969 г. е създадена ,,Джоши-Тохан” - група за алпинизъм, в която участват само жени. Мотото на клуба е ,,Да отидем сами на експедиция зад граница” и те направили точно това. Още на следващата година осъществили експедиция до Непал. Там те покорили Аннапурна 3. Те били първият екип, създаден изцяло от жени, който да го направи. 


(източник: japantimes)


Следващият връх, който си набелязват, е Еверест. Те подават заявление за разрешаване за изкачването му през 1971 г., но не получават отговор до 1975г. През същата година се организират 15 жени, от които две били майки. Първата част от похода преминал гладко, обаче когато алпинистите си опъват палатките и правят лагер на 6,300м надморска височина, свлачище удря лагера. Табей заедно с още 4 жени са заринати от него. Когато я изкопали обратно на повърхността, тя била изпаднала в безсъзнание и едва можела да ходи. Само след 2 дни възстановяване, Тибей подновила експедицията. Поради малкото останал бутилиран въздух е било възможно само една жена да се изкачи до самия връх. Съотборничките ѝ номинирали Тибей и тя покорила връх Еверест на 16 май 1975 г. Достигнала това постижение едва 12 дни след като почти загубила живота си в свлачището.  По-късно споделя в интервю: ,,Не мога да разбера защо мъжете вдигат толкова шум около Еверест - това е само планина.”


(източник: kinesophy)


Тибей не се чувствала комфортно от медийната сензация, в която случайно се превърнала заради успеха си и даже сама казала, че не иска да бъде известна като първата жена, покорила Еверест, а просто като 36-ят човек, изкачил върха. Табей продължила да се занимава с алпинизъм до края на живота си. Тя често водила алпинистки групи на връх Фуджи, написала множество книги и изнасяла речи, за да финансира експедициите си по света. 


На 20 ти октомври 2016 алпинизмът губи една от най-важните си фигури – Джунко Табей. За 76 години успява да изкачи най-високите върхове на 76 държави. 

Тя умира на 77-годишна възраст в Кавагое, Сайтама, Япония.


,,Само с техника и умения не може да се стигне до върха; най-важна е волята. Тази сила на волята не може да се купи с пари, нито да се даде от други хора... тя извира от сърцето.”


Източници:



Aвтор: Цветелина Михайлова



bottom of page