top of page
  • vechernicamedia

Транс жените - изключени от спорта


World Netball забрани на транс жени да се състезават в международни състезания за жени. Забраната влиза в сила незабавно, след като публикуваха новата си политика за участие и включване в понеделник.


World Netball заяви, че след дълъг процес на консултация, е определил- международният женски нетбол е „полово обусловена дейност".


Тенденцията да се изключват транс жени се усилва от 2022 г. - световната организация от плуване Fina гласува спирането от участие на транс жени. Футболната лига по ръгби, World Athletics, ръководният орган на световното колоездене и Международния съвет по крикет също забраниха на транс жените да се състезават в международни женски състезания. 

(източник: Reuters)


Според Pink News от нетбола до леката атлетика, националните и международните управляващи органи хвърлят в хаос бъдещето на участието на транс спортистите, тъй като започват "преразглеждане" на правилата за допустимост на  участието на транс хората или напълно го забраняват.


От април 2024 г. Националната асоциация по междуучилищна атлетика (NAIA) одобри политика за участие на транс спортистки да участват в спортове за жени, спонсорирани от тях, само ако са се родили жени и не са започнали хормонална терапия. 


Съгласно новата политика, спортист, който не е започнал каквато и да е маскулинизираща хормонална терапия, може да участва в женски спортове без ограничения. Ако даден спортист преминава през терапия, е забранено участието в междуучилищно състезание.


NAIA е колежанска спортна организация, която включва 241 училища и около 83, 000 спортисти, участващи в повече от 25 спорта.


Изследване, публикувано в British Journal of Sports Medicine този месец (април 2024г) анализира 75 транс и цис спортисти, сравнявайки силата, мощта и аеробния капацитет на двете групи.


(източник: Aclu.org)

Резултатите показват, че транс жените се представят по-зле от своите цис връстници при някои сърдечно-съдови тестове и имат по-малко сила в долната част на тялото. Установено е също, че костната плътност на транс жените е подобна на тази на цис спортистките.


Също така беше разкрито, че транс жените спортистки имат намалена белодробна функция в сравнение с цис жените.


Заключавайки, че транс атлетите могат да бъдат ощетени, авторите на изследването предупреждават управляващите спорта органи, че резултатите показват изключването на транс жените от като научно необосновано. 


Проучването идва на фона на масовото ограничаване на участието на транс хора в спортове на училищно и професионално ниво.


Източници:


Превод: Катерина ГеоргиеваComments


bottom of page