top of page
  • vechernicamedia

Менструалната бедност все още е проблем в ЕС

В някои страни разходите за менструални продукти остават високи въпреки данъчните облекчения.Приблизително половината население на ЕС е с менструация или му предстои да има такава. Това далеч не означава, че достъпът до менструални продукти е гарантиран.Няма официални данни на ЕС колко жени страдат от менструална бедност, но белгийската НПО Bruzelle споделя мнението, че в Белгия един на всеки петнадесет души не може да купи избрания от тях продукт.„В един момент трябва да избирате между продукти от първа необходимост и закупуване на хигиенни такива.”, обяснява Вероника Мартинес от Bruzelle.


„Когато стигнете до този момент, наистина сте в ситуация на менструална несигурност. И добавете два други фактора, които правят ситуацията още по-лоша, а това са липсата на информация за менструацията и липсата на безопасни, добре адаптирани тоалетни в пълна безопасност.”


(източник: american.edu)


От 2022 г. ЕС позволява на държавите членки да продават продукти за менструация без ДДС. Засега Ирландия е единствената, която се възползва от това.Повечето държави са намалили данъците между 5 и 10%. Но в други данъците остават високи, като Унгария (27%) или Швеция и Дания - и двете по 25%.Един от вариантите за облекчаване на разходите за менструални продукти е използването на такива за многократна употреба.


Каталуния наскоро започна да раздава менструална чашка, многократна превръзка или чифт менструално бельо за борба с менструалната бедност.


„Спрямо менструацията все още има много табута и стигма в обществото. Ето защо това е всеобщо действие. Трябва да променим начина, по който обществото третира това като частен проблем, като нещо, за което не се говори, защото то има отражение върху здравето и благосъстоянието на жените“, обяснява министърът на равенството и феминизма на правителството на Каталуния, Таня Верге.


Според каталунското правителство 23% от жените в региона използват повторно продукти за еднократна употреба, а 44% не могат да си позволят продуктите, които предпочитат.Превод: Катерина Георгиева

Comments


bottom of page