top of page
  • vechernicamedia

Семейният кодекс: Куба гласува легализирането на еднополовите бракове

Куба гласува за легализиране на еднополовите бракове на национален референдум.


Около две трети от населението гласува за приемането на реформите в новия Семеен кодекс, който също така ще позволи сурогатна бременност и ще даде право на гей двойките да осиновяват деца.



Това е важен момент за Куба, в която през 60-те и 70-те години гейовете са били преследвани и изпращани в трудови лагери.


Реформите обаче срещнаха сериозна съпротива сред религиозните групи и консерваторите.


Референдумът в неделя [25.09.2022 г.] беше за нов Семеен кодекс - документ от 100 страници, който премина през повече от двадесет чернови, както в часове дебатни срещи на общинско ниво.


Правителството на Куба подкрепи промяната на закона и проведе кампания в цялата страна, призовавайки хората да я одобрят.


По време на гласуването в неделя, президентът на страната Мигел Диас-Канел заяви, че очаква по-голямата част от населението да гласува "за" и че новият кодекс отразява разнообразието от хора, семейства и вярвания.


В понеделник предварителните резултати показаха "необратима тенденция", като 66% от преброените до момента гласове са в полза на реформата, заяви по държавната телевизия председателят на избирателния съвет Алина Балсейро, съобщава агенция АФП. За да бъде приет законът, се изискваше одобрението на 50% от гласоподавателите.


Реформите представляват кулминация на усилията на активистите за гей права в Куба.


Официалните нагласи към хомосексуалността, на управлявания от комунистите остров, се промениха през последните десетилетия, отчасти благодарение на усилията на дъщерята на бившия лидер Раул Кастро - Мариела.


В началото на управлението на комунистическия лидер Фидел Кастро, след революцията от 1959 г., хомосексуалните мъже и жени са изпращани в трудови лагери под претекст за "превъзпитание".


Въпреки това, много хора в Куба все още се противопоставят на тази стъпка, включително евангелските църкви и други нерелигиозни консерватори.



Част от опозицията

също агитира за гласуване с "не", призовавайки кубинците да се възползват от уникалната възможност да нанесат поражение върху комунистическото правителство на страната.


Някои антиправителствени активисти смятат, че референдумът е опит на държавата да подобри имиджа си по отношение на правата на човека след бруталните репресии срещу всички форми на несъгласие през последните години.


Референдумът се провежда и по време на сериозна енергийна криза, която доведе до ежедневни прекъсвания на електрозахранването, засягащи милиони хора на острова.




Превод на статия, публикувана в BBC News на 26.09.2022.


bottom of page