top of page
  • vechernicamedia

5 известни куиър поетеси



Sappho

Първата поетеса в историята на античната литература, наричана “божествената”. Запазени са само фрагменти от нейната поезия, чиято основна тема е била хомосексуалната любов. Сафо е била жена с огромно влияние, родена на о-в Лесбос, откъде се смята, че произлиза и думата “лесбийка”. Сафо остава ярък символ на свръхчувственост и дълбоко познание за женската душа. 


(източник: https://stanforddaily.com)


„Копнях за тебе, / в душата ми желание запали ти – / и цяла изгорях“



Adrienne Rich



Една от най-известните лесбийски поетеси. Книгите A Change of World (1951) и Snapshots of a Daughter-in-Law: Poems 1954-1962 (1963) изследват теми около идентичността и са широко признати. Наследството ѝ е противоречиво, тъй като тя играе роля в подема на трансфобското движение, помагайки на авторката на The Transsexual Empire (1979) за написването на влиятелната трансфобска книга.





Elizabeth Bishop


Въпреки че остава донякъде неизвестна през по-голямата част от кариерата си, Елизабет Бишоп печели наградата Пулицър за втората си стихосбирка,  Poems: North & South/ A Cold Spring.




June Jordan



Джун Джордан e поетеса-пионерка, драматурждка и есеитстка, която през целия си живот се бори за правата на жените, гражданските свободи и сексуалното освобождение. Работата на Джордан се характеризира с достъпност – тя често пише на разговорен език, което създава усещане за непосредственост и познатост.


(източник: Х)


Pauli Murray

Мъри беше активист за граждански права и права на жените, адвокат, писател и поет. Тя често обмисляше проблемите на сексуалната и полова идентичност. Нейният том с поезия е озаглавен Dark testament и други поеми. 







(източник: Х)



Източници:


bottom of page