top of page
  • vechernicamedia

Имат ли жените срок на годност?

Всяка жена е била насърчавана поне веднъж в живота си да се радва на младостта си, преди  тя да си е отишла. Стресираме се, че времето ни изтича и често това ни кара да си мислим, че след определена възраст, сме негодни да водим пълноценен и щастлив живот, но това не  може да бъде по-далеч от истината. 


В живота няма идеални рецепти. Това което работи за едни, няма да работи за други, затова  не бива да се оставяме да бъдем повлияни от хорското мнение. Никъде не пише, че след  определена възраст не можем да обиколим света, да започнем нова кариера, да създадем  семейство, да пробваме нещо ново, че дори и да е нещо напълно щуро като скайдайвинг. 


(източник: https://identity-mag.com)


Тогава защо се отказваме от живота си толкова лесно?


Съществуват много причини за това и тук ще се спрем само на някои от тях. Първата е, че обществото ни кара да вярваме, че  трябва да следваме някакви правила и по този начин ни поставя в рамка. Това кара много хора, но най-вече жени, да се чувстват сякаш са се провалили в живота, ако не са  успели да постигнат всичко, което са искали, преди да навършат 30 г. Втората причина е малко по-радикална и тя е, че след определена възраст, част от институциите буквално ни  „отписват” като пълноправни членове на обществото. Голяма част от жените са жертва именно на т.нар. ейджизъм, обхващащ различните форми на възрастова дискриминация, и обвързан с  дискриминации основани на пол, раса и физически или психически увреждания. Най-уязвими са по-младите и възрастните, като двете групи страдат от различен вид дискриминация. При младите тя се среща в области като здравеопазване, заетост, жилища и достъп до политическата сфера, докато при по-възрастните се  проявява в достъпът до медицински грижи. През 2021 г. е публикуван доклад на Световната здравна организация (WHO), Службата на върховния комисар по правата на човека (OHCHR), Департамента по икономически и социални въпроси на ООН (UN DESA) и Фондът на ООН за населението (UNFPA), свързан с проблемите с ейджизма.


Докладът гласи, че 127 от 149 проучвания посочват възрастта като определяща за получената медицинска помощ. Това значи, че с нарастващата възраст на пациентите, се повишава и вероятността да бъде отказана животоспасяваща медицинска помощ, както и други по-сериозни процедури и операции, което може да доведе до сериозни последици за физическото и психическото здраве, както и  цялостното качество на живот. 


Когато говорим за психическо здраве, филмовата индустрия трябва задължително да бъде  спомената като главен виновник за изграждането на предразсъдъци към жените след  определена възраст. Проблемът обаче не спира дотам. В модерното общество жените са третирани като предмети със срок на годност и е кодирано в съзнанието ни, че след определено време няма да има полза от нас. Тогава, когато „срокът ни изтече”, често отчаянието взема превес и не намираме смисъл в това дори да се опитаме да направим нещо ново и различно за себе си. 


Чудесен пример за това, че в живота не съществуват правила, е Мораг Уорак. 68-годишната  учителка по изкуство разчупва стереотипите с нейния черен колан по айкидо.  Заинтригувана от бойното изкуство, след като се отказва от учителската професия, Уораг намира уроци за начинаещи, но и отнема година да се осмели да отиде. В началото е била  ужасена и повече се е притеснявала от реакцията на хората там, но е била окуражена от  учителя да остане до края на урока. На 60-годишна възраст тя стъпва на първият си урок, на  66 взима черен колан, а на 68 вече обучава начинаещи. 


(източник: https://medium.com)


Друг много вдъхновяващ пример е Кати Мухаммад – дефиницията за жена чудо. Майка на  пет деца, служител в министерството на отбраната и в същото време консултант за козметичния бранд Мери Кей. Навършила 60 преди няколко години и започва реализирането на мечтите си. Първата е да създаде благотворителна организация, а другата - да бъде актриса. Първо успява да стартира организацията с нестопанска цел Serving Women Across Generations (Swag), която организира семинари и събития за жени, за да ги мотивира да споделят опита си и да обсъждат темите, касаещи всяка една от тях като психичното здраве, грижите за себе си, управлението на финансите, бизнес, нетуъркинг и др. Форумите приветстват специалисти от различните области, които помагат на жените от различни религии, раси и възрастови групи да се информират по важните за тях теми.


Мухаммад се интересува от театъра от дете, но се докосва до изкуството чак в университета. След като родителите ѝ не ѝ позволяват да следва изящни изкуства, вместо като много хора да се откаже от мечтата си, тя само я отлага. Тя казва, че „Отложената мечта не е отказана  мечта“ и след като навършва 60 намира времето да започне уроци по актьорско майсторство. Тя се снима в множество филми и фигурира в базата данни на филмовата индустрия IMDb. 


На шейсет и няколко години, Мухаммад живее на пълни обороти и дори преподава водно  колоездене и макар че се е пенсионирала, тя казва, че се е пенсионирала от това, което е  трябвало да прави, но не и от това, което иска да прави. Тя е един уникален пример за това,  че животът не свършва след определена възраст. 

Съществуват множество примери като тези две вдъхновяващи жени за това, че сроковете на  годност важат само за продуктите по магазините. 



Източници: 





Автор: Радостина Борисова 

bottom of page