top of page
  • vechernicamedia

Ирак криминализира еднополовите връзки

Парламентът на Ирак прие закон, криминализиращ еднополовите връзки и транс хората. Правозащитниците нарекоха решението „атака срещу човешките права“. ЛГБТ+ хората са обект на сериозни атаки и дискриминация. След решението от 27.04 ги застрашава и затвор до 15 години. 


Парламентът излезе с мотива, че законът е приет в защита на религиозните ценности. Направени са и изменения в закон срещу проституцията от 1988 г. 


(източник: CBS news)


Законът за борба с проституцията и хомосексуалността забранява еднополовите връзки, заплашвайки с 10 години затвор. Той предвижда най-малко 7 г. затвор за всеки, който ги насърчава. Налага лишаване от свобода между 1 г. и 3 г. за транс хора, които се подлагат на терапия за утвърждаване на пола „въз основа на лично желание и склонност“ или за медицински екипи, които извършват утвърждаващи пола процедури. Забраните и преследването обхващат и небинарните хора и всички, които се обличат или действат извън хетеронормативните норми.


Изследователят от Human Rights Watch в Ирак, Сара Санбар, нарече новия закон „ужасяващо развитие и атака срещу човешките права“.


(източник: BBC news)

Законопроектът първо включвал смъртно наказание, което активистите нарекоха „опасна“ ескалация. Преди да бъде приет той беше изменен след силна съпротива от страна на САЩ и европейските страни. 


В документа се казва, че законът има за цел да „защити иракското общество от моралната поквара и призивите за хомосексуалност, обхванали света“.


Заместникът-директорът на програмата за правата на ЛГБТ+ хората в Human Rights Watch, Раша Юнес каза, че законът „подпечатва ужасяващите в нарушения на правата на ЛГБТ+ хората в Ирак и е сериозен удар върху основните човешки права“.(Раша Юнес. Източник: Raseef 22)


Превод: Катерина Георгиева

Comments


bottom of page