top of page
  • vechernicamedia

Транс хората в Украйна, блокирани и сами след нахлуването на Русия

Превод: Доротея Стефанова


Оригиналната статия на Бен Хунте можете да прочетете в сайта на VICE.



Транс хора в Украйна разказват пред VICE World News, че се страхуват да избягат от руските военни сили, защото се притесняват, че властите могат да им попречат да напуснат страната.

Транс хора в Украйна разказват пред VICE World News, че са "напълно блокирани" и "уплашени за живота си" в страната.

Две украински транс жени казват, че не могат да напуснат Украйна или дори да пътуват безопасно в страната, защото във всичките им документи за самоличност пише "мъж" и се споменават "старите им мъжки имена".

Някои транс хора дори са били посъветвани от групи за защита на правата на човека да "загубят личните си документи", за да се измъкнат от Украйна. Според оценки на транс активисти този проблем е довел до това, че "стотици" транс хора в Украйна да оставени в "сериозна опасност" и се чувстват "напълно сами".

Една транс жена заяви, че е "ужасена" от това, че ще бъде спряна при опит да напусне Украйна и ще бъде принудена да се присъедини към украинската армия "като мъж" - особено защото властите спират мъжете на възраст между 18 и 60 години от това да напуснат страната. Друга украинска транс жена се страхува да напусне жилището си, заради страх от трансфобски нападения. Тя е единственият останал човек в своя квартал.

Транс мъж, който е преминал преход преди повече от шест години и оттогава живее като мъж в Украйна, има само лична карта, в която е посочено "жена". Той разказва пред VICE World News за страховете си да напусне дома си и да се опита да премине през Украйна. По време на телефонното обаждане от жилището му се чуват викове и експлозии, но той все още отказва да напусне, заради проблема с личната си карта.

Небинарен украински гражданин обяснява страха си от това да напусне Украйна и да отиде на "места като Полша или Унгария", където идентичността му е "осмивана" и не се признава. "Трябва да избирам между собствената си страна, в която сме се научили да се справям, или напълно чуждо място, където можем да се почувстваме още по-изключени и в опасност", добавят те.

След нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна се разгръща хуманитарна криза. Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) потвърди, че от миналия четвъртък досега (2 март, бел. ред.) 520 000 бежанци от Украйна са влезли в съседните страни, като предупреди, че "тази цифра нараства експоненциално, час след час". Възможно е обаче транс хора да не са успели да се включат в такива пътувания.



Зи Фаамелу е 31-годишна транс жена от Киев. Тя е музикант и се е появявала по телевизията в родината си. Фаамелу казва, че не може да напусне страната и животът ѝ е в опасност.

"Подобно на стотици транс хора в Украйна, аз съм жена, но в паспорта ми и във всичките ми документи за самоличност пише "мъж", така че това е война във войната. Украинските транс хора и преди войната се бореха за живота си".

"Има стотици от нас, които са заклещени по този начин и водят нещастен живот. Имаме нужда от някакво влияние от чужбина. Нуждаем се от хора, които да пишат на своите политици и благотворителни организации да ни помогнат".

Тя седи в тъмното, докато ми говори. В ръцете си държи "много остър" нож. Сама в района си, тя се страхува от това кой може да е пред апартамента ѝ.

Транс хората в Украйна могат да получат юридическо признаване на пола, но правозащитни организации наричат процеса "насилнически", тъй като "нарушава правото на личен живот и физическа неприкосновеност".



Запитана защо не е сменила документите си за самоличност досега, Фаамелу казва, че процесът в Украйна е "унизителен" и че е виждала хора, на които се е налагало "да останат в психиатрични клиники в продължение на месеци, подложени на психологически и физически тестове, за да докажат пола си". "Транс хората сега се чувстват забравени, пренебрегнати, изоставени. В момента ние всъщност сме невидими. Нуждаем се от ООН, от организации за защита на правата на човека. Имаме нужда от хора, които да ни помогнат да бъдем забелязани."

На хората, бягащи от Украйна, е казано, че няколко съседни държави ще ги приемат без документи за самоличност, но пътуванията до границите все още могат да включват спиране на контролно-пропускателни пунктове от полицията или военните, редене на опашки с граждани и разделяне на групи "мъже и жени" за приоритетно осигуряване на безопасността и пътуването.

Да си ЛГБТК в Украйна може да бъде животозастрашаващо. Нападенията срещу хора, основани на тяхната сексуалност и полова идентичност, са често срещани, а гражданите ни казаха, че "полицията просто стои и гледа".


Преди по-малко от месец вандали са нападнали общностен център на ЛГБТК общността в Харков, град в Североизточна Украйна. Нападателите са написали "смъртни заплахи" и "цитати от Библията" върху "стената на равенството" в центъра. Участници в кампанията заявиха, че центърът е бил ремонтиран едва наскоро след последните нападения, когато "урина, изпражнения и кръв са били размазани по входната врата". Транс хора в Украйна заявиха пред VICE World News, че животът им "не си е заслужавал" преди войната, а сегашната ситуация само е влошила положението им.





31-годишният Робърт е транс мъж, който живее в Харков, Украйна. Не посочваме фамилното име на Робърт, за да защитим личността му. Годините, през които Робърт приема тестостерон, са довели до това, че "може да бъде възприет като всеки друг мъж", но в личната му карта все още е записано рожденото му име, а полът му е отбелязан като "жена".

"Родителите ми се опитаха да ме убият, когато им казах, че съм транс", каза той пред VICE World News по-рано тази седмица. "Всички тук ме познават като "той", никой не знае какво е положението ми. Ето защо сега съм в такава опасност."



"Толкова се страхувам за живота си", добавя Робърт. "Много хора ми предложиха помощ, след като стигна до различни страни, но не мога да премина през Украйна по този начин. Проблемът е, че можеш да изглеждаш по един начин, но документите ти да показват нещо друго."


"Не мога да работя, не мога да имам банкова сметка, не мога да имам шофьорска книжка. Не мога да продължа да уча в университета, защото университетът не може да одобри документите ми. Просто работя като фризьор, чистя тоалетни и апартаменти, само за да се изхранвам. Това е просто съществуване, това не е живот."

Сега Робърт е подкрепен от ЛГБТК активистката Рейн Дав, която наскоро създаде група и фонд за директна помощ на "ЛГБТК хора, хора с увреждания и семейства", блокирани в Украйна. Групата вече е подпомогнала "над 700 души" да напуснат Украйна, като много от тях са ЛГБТК.

Рейн Дав разказва пред VICE World News: "На някои граници са отказвали да приемат транс хора, но всички, които сме подкрепили, в крайна сметка са се измъкнали".

"Ако сте транс жена с буквата "М" в паспорта си или сте небинарен човек с буквата "М" в паспорта си, препоръчваме ви да "загубите" паспорта, преди да говорите с украински служители. Скрийте личната си карта в бутилка с вода или в обувката си. Ако ви спрат, можете просто да кажете, че не сте оттук, можете да кажете, че сте студент в Украйна или просто сте били на гости. Без лична карта ще бъдете изпратени на дълга опашка от чужденци, но след това ще разговаряте със служители от граничните държави и ще можете да представите личната си карта без проблем. Това е проработило в 100 процента от случаите досега.

"Ако сте транс мъж с "Ж" в личната си карта, пригответе се украинските власти да ви манипулират. Те ще кажат "ако наистина си мъж, тогава се бори за страната си". Това, за съжаление, е много често срещано. Можете също така да скриете личната си карта, но познаваме някои хора, които останаха да се борят".

Реми Бони, изпълнителен директор на Forbidden Colours, организация, която се бори за равенство на ЛГБТК в цяла Европа, заяви пред VICE World News, че "руската агресия срещу Украйна шокира целия свят, а куиър хората са особено засегнати от тази война".

На въпроса какво могат да направят хората по света, за да помогнат на тези хора, Бони отговаря: "Моля, дарете средства за инициативи, които помагат на куиър бежанци от Украйна. През следващите седмици очакваме около 100 000 куиър бежанци, които ще влязат в Полша, Унгария и Румъния, но в миналото се е оказвало, че бежанските лагери не са безопасно място за ЛГБТК хората."




bottom of page