top of page
  • vechernicamedia

Велики композиторки в класическата музика

От Хилдегард през 12 век до сега, жените са направили значителен принос към класическата музика, който често е пренебрегван…


Хилдегард фон Бинген (1098г-1179г)


Освен композитор, Хилдегард е била писателка и мистичка. Запазени са осемдесет нейни композиции. Най-известното ѝ произведение е „Ordo Virtutum“ („Заповед на целомъдрието“), което е вид ранна оратория за няколко женски гласа и един мъжки — този на Дявола. Написано е за монахините в един от манастирите, които отваря.
Франческа Качини (1587г-1640г)


Певица, лютнист, поетеса и учителка, Качини е била дъщеря на великия ренесансов композитор Джулио Качини. Превръща се в една от най-влиятелните жени композитори, но много малко от музиката ѝ успява да оцелее. Сценичната ѝ творба, 'La liberazione di Ruggiero' („Освобождението на Руджеро“) се счита за първата опера написана от жена.


Изабела Леонарда (1620г-1704г)


Едва на 16 г., Леонарда постъпва в манастир, където остава до края на живота си. Тя е една от най-продуктивните жени композитори за времето си, както и учител за другите монахини. Нейните „Църковни сонати“ правят история с това, че са инструментални композиции, а не вокални. Тя е една от единствените две италиански жени, познати с писане на инструментална музика.


Луиз Фаренк (1804г-1875г)


Фаренк е получавала уроци по пиано от майстори като Игназ Мошелес и Йохан Непомук Хумел. След като се омъжва, прекъсва обучението си, за да свири по концерти със съпруга си, флейтистът Аристид Фаренк.

Въпреки брилиантността ѝ като изпълнител и композитор, почти десетилетие ѝ е било плащано в пъти по-малко от колкото на колегите ѝ мъже. Едва след триумфална премиера на нонетът ѝ за духови и струнни инструменти, в който участва цигуларят Йозеф Йоаким, тя исква и получава равно заплащане.


Жармен Тайефер (1892г-1983г)


Тайефер е била единствената жена в групата от френски композитори “Les Six”. Окуражена и вдъхновена от нейните приятели и колеги, от които Пулек и Равел, тя пише някои от най-значителните си творби през 20-те години на 19ти век, включително нейния Първи концерт за пиано, концертино за арфа, балетите 'Le marchand d'oiseaux' and 'La nouvelle Cythère'. Свири и твори до края на живота си.Превод: Иванжелина Трендафилова

Оригинал: https://www.classicfm.com/discover-music/latest/great-women-composers/lili-boulanger/Comentarios


bottom of page