top of page
  • vechernicamedia

Талибаните връщат убийството на жени с камъни


Връщането към публичното убиване с камъни и бичуване е, защото „няма кой да ги държи отговорни“ за действията им, казват активисти. 


Съобщението на талибаните, че възобновява публичното убиване на жени с камъни, се дължи на мълчанието на международната общност. Сафиа Арефи, адвокат и ръководител на афганистанската правозащитна организация Women's Window of Hope, каза, че съобщението е осъдило афганистанските жени да се върнат към най-мрачните дни на талибанското управление през 90-те години. 


(източник: https://www.nytimes.com)


„С това изявление на лидера на талибаните започна нова глава на частните наказания и афганистанските жени се сблъскват с дълбините на самотата“, каза Арефи.


„Сега никой не стои до тях, за да ги спаси от талибанските наказания. Международната общност избра да запази мълчание пред лицето на тези нарушения на правата на жените.”


 Върховният лидер на талибаните, Хибатула Ахундзада, обяви през уикенда, че групата ще започне да налага своето тълкуване на шериата в Афганистан, включително повторно въвеждане на публично бичуване и убиване с камъни на жени за изневяра. В аудио предаване по контролираната от талибаните радиотелевизия Афганистан миналата събота Ахундзада каза: „Ще бичуваме жените … ще ги убием с камъни публично [за изневяра].


Той оправда този ход като продължение на борбата на талибаните срещу западните влияния. „Работата на талибаните не приключи с превземането на Кабул, тя едва започна“, каза той. Новината беше посрещната с ужас, но не и изненада от афганистанските жени, които казват, че зануляването на всички останали права и защита на 14-те милиона жени и момичета в страната вече е почти завършено. Сахар Фетрат, афганистанска изследователка казва: 


„Преди две години те нямаха смелостта, която имат днес, да се заклеват да убиват жени с камъни на публично място; сега го правят. Те тестваха своите драконовски политики една по една и стигнаха дотук, защото няма кой да ги държи отговорни за злоупотребите. Чрез телата на афганистански жени талибаните изискват и налагат морални и обществени порядки. Всички трябва да бъдем предупредени, че ако не бъдем спрени, ще идват още и още.”


(източник:https://thehill.com)


Откакто поеха властта през август 2021 г., талибаните разпуснаха подкрепяната от Запада конституция на Афганистан и суспендираха съществуващите наказателни и наказателни кодекси, като ги замениха със своето строго и фундаменталистко тълкуване на шериата. Те също така забраниха жените адвокати и съдии.”


Самира Хамиди, афганистанска активистка в Amnesty International, каза: „През последните две години и половина талибаните разбиха институции, които предоставяха услуги на афганистански жени. „Въпреки това, последното одобрение на техния лидер за публичното убиване на жени с камъни до смърт е грубо нарушение на международните закони за правата на човека, включително Cedaw [Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените].“ 


Хамиди каза, че афганистанските жени вече са безсилни да се защитят от преследване и несправедливост.

Само през изминалата година назначени от талибаните съдии са наредили 417 публични бичувания и екзекуции, според Afghan Witness, изследователска група, наблюдаваща правата на човека в Афганистан. От тях 57 са жени.


(източник: https://www.aljazeera.com)

Съвсем наскоро, през февруари, талибаните екзекутираха публично хора на стадиони в провинциите Джаузджан и Газни. Войнстващата групировка призова хората да присъстват на екзекуции и наказания като „урок“, но забрани филмирането и снимките.




Превод: Катерина Георгиева

bottom of page