top of page
  • vechernicamedia

Само в шест страни интерсекс хората са защитени от медицинско насилие

Нов международен доклад констатира, че макар осведомеността за интерсекс проблемите да се е повишила рязко по света, правителствата все още не успяват да защитят адекватно интерсекс хората от дискриминация и медицинско насилие.

През декември Международната асоциация на лесбийките, гейовете, би, транс и интерсекс хората (ILGA) публикува първия по рода си Доклад за картографиране на интерсекс правата, който детайлно описва състоянието им към юли 2023 г. 


Окуражаващо е, че авторите на доклада откриват нарастващ международен консенсус около необходимостта да се защитават интерсекс деца от операции без съгласието им. Организацията нарече тази практика „едно от [най-смущаващите] и груби злоупотреби с човешките права на интерсекс хората“. ILGA също установи огромна липса на материален напредък в прилагането на тези защити и в приемането на закони за недискриминация, които изрично включват интерсекс хората.За да предложи път напред, докладът идентифицира множество начини, по които правителствата могат по-добре да защитават интерсекс хората и техните права. Реформите, пишат те, биха могли да включват „стриктни дефиниции на медицинската необходимост“, за да се очертае кога действително е необходима конкретна интервенция, за да се спаси детски живот. Друг път към реформа може да бъде забраняването на всякакви процедури, извършвани специално за „социални, културни, [или] козметични“ цели, пишат авторите.


„Докладът демонстрира тревожната липса на правна защита на правата на интерсекс хората по отношение на тяхната телесна неприкосновеност, автономия и самоопределение“, казва Кристъл Хендрикс, председател на Управителния комитет на ILGA. Констатациите на доклада, добавя тя, „не са краят на едно пътуване, а отправна точка за по-нататъшни изследвания и застъпничество“.


В САЩ, въпреки известен напредък в правните борби на интерсекс хората, законите, забраняващи грижите, утвърждаващи пола, често съдържат отделни пасажи, които изрично позволяват на лекарите да оперират гениталиите на бебета със съгласието на родителите, ако това е „медицински необходимо“ - често срещана правна вратичка, която според авторите на изследването е неясна и неетична. За съжаление, САЩ далеч не са единствените, допускащи подобни интервенции без съгласие.Дори в страните с най-развити закони за правата на интерсекс хората, напредък все още е крайно необходим. „Към днешна дата, интерсекс хората не са законово признати в Гърция“ (Ринио Симеониду, съосновател на Intersex Гърция). „Те нямат достъп до правото на семейство/брак и други права, които да гарантират тяхното равенство“, освен ако не крият, че са интерсекс. Интерсекс хората често са и обект на реч на омразата в ежедневието си. Гръцкият закон не позволява еднополовите бракове и се отнася само до „мъжки“ и „женски“ полови категории, което означава, че куиър интерсекс хората в Гърция не могат да сключват брак.


Симеониду е един от осемте интерсекс активисти от различни държави, чиито интервюта са включени в доклада. Ъпдейтът на всеки активист за текущата ситуация в тяхната страна е различен, но няколко теми изникват във всичките им изявления: желание за по-изчерпателни закони, защитаващи интерсекс хората, и спешната необходимост други маргинализирани общности гласно да подкрепят техните права.


„Нуждаем се от други движения, които да ни помогнат да надигнем глас и да популяризираме истинските си нужди, които не са козметични или базирани на повърхностни нужди, а нужди, заради които телата ни са атакувани и не са уважавани“.


„Били сме деца, на които никой не е давал глас, и ето ни тук сега; имаме нужда от този глас и се нуждаем от тяхната подкрепа; тези движения могат да ни помогнат, като засилят нашите призиви.“


Източник:


Превод: Катерина ГеоргиеваComments


bottom of page