top of page
  • vechernicamedia

Изложба: Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите

Изложбата е в галерия "Васка Емануилова".

(снимка: Мария Христова)


Основният фокус на изложбата, както подсказва заглавието, е поставен върху непрекъснатата динамичност и промени в изобразяването и моделирането на образа на жената. 


(снимка: Мария Христова)


Изложбата съдържа 22 произведения на български автори от 20 век и началото на 21 век, като кураторите Галина Декова и Галина Димитрова успяват да съберат на едно място разноликите роли на жената-творец и жената-муза, преминавайки през идеологически натоварени послания и лични изповеди, без да се демонстрира претенция за абсолютна изчерпателност на темата или примерите. 


(снимка: Мария Христова)


В изложените творби жената нееднократно е представена като герой, като активна фигура в строежа на новото време и утвърждаването на социални порядки. Най-новите попълнения във фонда на СГХГ – „Out of myself“ на Мирела Гемишева и „Робот, революция, онанизъм!“ на Боряна Росса и Олег Мавроматти пък предизвикват възприетите очаквания към изобразяването на женствеността. Те се противопоставят на силно естетизираното ѝ присъствие в нашата модерност и допълват антиеротичния аспект, залегнал в построяването на съзвучие в изложбата.

(снимка: Мария Христова)


Разбира се, мястото на изложбата - галерия „Васка Емануилова“ - не е случайно. Показаните скулптури на Васка Емануилова превеждат наследството на  творчеството ѝ в лъч за възпитаването на възприятие към многопластовите женски образи.


Изложбата "Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите" в галерия "Васка Емануилова" може да видите до 20.06.2024.


Автор: Мария Христова

Comments


bottom of page