top of page
  • vechernicamedia

Протести: 4 фемицида в България за три седмици


На 25.06.2024г в София и Перник се проведоха протести срещу патриархалното насилие под надслов “Няма да търпим!”. Провокиран от нестихващите новини за още и още убийства на жени в страната и непростимата апатия на държавата, протестът събра стотици души с искания за незабавни политически действия.

(източник: Дарик)

Мнозина жени и куиър хора споделиха личните си истории на микрофона, и апелираха за повече взаимопомощ и системна промяна, остро осъждайки липсата на отношение на българските институции и техните представители, с които са се сблъсквали, когато са потърсили помощ.


Промените в Закона за защита от домашно насилие бяха гласувани и приети преди почти година, а са в сила от 1.01.2024. От тогава ежедневно сме свидетели на посегателствата, насилието и убийствата на жени в България:


(източник: Actualno.com)


6 месеца по-късно продължаваме да броим трагичните случаи от медийни публикации, защото национална статистика няма - те вече са поне десет само за тази година.


6 месеца по-късно жени биват пренебрегвани и унижавани от отговорните институции, когато подават сигнали, че дори събирани на едно място с насилниците си.


6 месеца по-късно домашното насилие и насилието, основано на пола, не са теми, които да са на дневен ред за нашите политици. Въпреки че струват човешки животи, които можеха да бъдат спасени.


Статистиката е повече от ужасяваща и трагична - тя разкрива липсата на начини, дори желание за опазването на живота и психическото, емоционално и физическо здраве на жените в България, които ежедневно биват подлагани на унищожение.


! ! !  4 убити жени за по-малко от 3 седмици


! На 23 юни Силвия К. е жестоко убита от Орлин Гигов, срещу когото редица жени са свидетелствали след физическото и психическо насилие над тях, включително в ефир. Преди да бъде убита, жената е била откривана от съседи в окаяно състояние в невъзможност да говори. 


! Три дни по-рано (20.06.) в Бургас жена е убита пред очите на четиригодишното си дете от партньора си. 


! Седмица по-рано, на 14 юни, 68-годишна жена в Разлог умира, след като е прободена в сърцето от сина си. 


! На 4 юни в с. Хлябово мъж убива съпругата си, нанасяйки удар с дървен кол. Причината - семеен скандал. 

(източник: Informiran.net)

Comments


bottom of page