top of page
  • vechernicamedia

Предизвикателствата пред журналистките в Газа

Текстът в оригинал е публикуван по повод Международния ден на жената на 08.03.2024 г. Статистиките в края на статията вече не са актуални - жертвите вече са поне 33,797, а ранените са над 76,000.


Понасяйки смъртоносни последици от израелската война в Газа, жените журналисти   в Газа дадоха обещание на Международния ден на жената да продължат борбата си.


(източник: https://www.gettyimages.dk)


Град Газа, Палестина


Докато много хора по света отбелязват 8-и март като празник, жените журналисти в Палестина се борят да отразят зверствата от израелската война в ивицата Газа, която продължава вече половин година.


Палестинските журналистки не пестят своите усилия докато документират безбройните престъпления извършени от Израел срещу жените в Газа по време на войната, която продължава от 7 октомври 2023 г.

Журналистите проследяват в реално време трагедиите, преживявани като резултат от унищожителната война.


Най-малко 63 жени в Газа биват убивани всеки ден в резултат от израелската война, като по-голямата част са майки. Това съобщи Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци (UNRWA) на 8 март.


“На международния ден на Жената жените в Газа продължават да търпят последиците от тази брутална война,” пише агенцията на X. “Най-малко 9,000 жени са били убити и много други са под развалините,” се казва още в изявлението.


Предизвикателства, пред които са изправени журналистките в Газа.


Палестинската журналистка Хинд ал-Худари, на 28 години, работи в медийната среда от 2017 г. Тя казва, че никога не си е представяла, че „Международният ден на жената ще дойде, докато палестинските жени биват подложени на изтребление от страна на Израел“.


В интервю с Анадолу тя посочва, че настоящата ситуация в ивицата Газа засяга всички палестински жени, независимо от професиите им.


(източник: https://timelinedaily.com)


Много жени биват прогонвани от домовете си. “Загубихме близките си, страдаме от липса на храна и не можем да задоволим най-основните си нужди. Загубихме поминъка си, бъдещето си, домовете си и децата си“, добави тя.


“Войната ме засегна пряко,” споделя палестинската журналистка.


“Аз не съм само журналист, отразяващ войната. Аз съм също разселена; бях прогонена от дома си. Напуснах семейството си и съпруга си и избрах да остана в Газа въпреки обстоятелствата и да отразявам войната.” допълва тя и отбелязва, че “вътрешните, психологически и физически конфликти ни влияят много. Всички жени в Газа и Палестина са подложени на насилие от страна на израелската армия.“


“Предизвикателствата, пред които се изправяме, са огромни. Нямаме елементарни човешки права, дори достъпът до тоалетна се превръща в предизвикателство“, каза Худари, отбелязвайки, че: “Когато получим едно хранене, го смятаме за ценно съкровище.”


Журналистката призова света да види борбите на палестинските жени на Международния ден на жената.


“Ние се стремим да предаваме истината”


Журналистката Доаа ал-Баз, на 27 години, продължава да отразява израелската война в ивицата Газа, въпреки преместването си от Дейр ал Балах в град Рафа, намиращ се в южната част на Ивицата Газа.


Баз се скита с камерата си сред развалините и разрушените домове на палестинците, документирайки кланетата, извършени от Израел. “От началото на войната в Газа ние работим, за да документираме престъпленията на окупацията срещу семействата, особено срещу жените, които са подложени на най-ужасяващите посегателства“, каза Баз пред Анадолу.


“На Международния ден на жената искаме да предадем образа на жените, които са подложени на най-ужасяващите кланета в Газа“, каза тя.


(източник: https://lucies.org)

Тя изтъкна: „По време на тази война окупацията беше насочена към жени, деца и невинни хора. Израел бомбардира домовете ни и уби близките ни“.


Кореспондентът на канал TRT Arabi, Руба ал-Аджрами, на 30 години, потвърди, че обсадата и атаките, предприети от Израел срещу ивицата Газа, са накарали всички палестинци, особено жените, да се борят за оцеляване при невъзможни обстоятелства.


Руба, майка на четири деца, най-малкото от които е на осем месеца, казва: “Докато светът празнува Международния ден на жената на 8 март, палестинските жени се борят да оцелеят сред големите предизвикателства, пред които са изправени.”

„Правя всичко по силите си, за да осигуря храна и други жизненоважни продукти на семейството си в град Рафа, след като намерих убежище там, за да избягам от атаките, предприети срещу Газа“, казва журналистката.


“В същото време се стремим да документираме случващото се в Газа и да го разпространяваме, за да може светът да види случващото се”, допълни тя.

Руба посочи, че е трябвало да бяга няколко пъти от град Газа в Рафа в южната част на Ивицата Газа поради повтарящите се атаки.


Тя даде обещание, че палестинските журналистки ще продължат да отразяват събитията в Газа, въпреки многократните атаки от страна на израелските сили.

Около 60 000 бременни жени страдат от тежки медицински състояния, без основни медицински грижи, като стотици губят децата си поради израелските бомбардировки.


(източник: https://raseef22.net)


Най-малко 8 900 палестински жени са били убити в ивицата Газа от избухването на израелската война срещу анклава на 7 октомври 2023 г., съобщи медийната служба в Газа в петък (бел.ред. 08.03.).


Повече от 30 800 палестинци са били убити и над 72 400 други са ранени в продължаващата офанзива на Израел в Газа на фона на масовото унищожение и недостига на стоки от първа необходимост, докато хиляди други са били задържани от началото на конфликта досега.


Израел също така наложи осакатяваща блокада на крайбрежния анклав, оставяйки населението му, особено жителите на Северна Газа, на ръба на смъртта от недохранване.


Израелската война тласна 85% от населението на Газа към вътрешно разселване на фона на остър недостиг на храна, чиста вода и лекарства, докато 60% от инфраструктурата на анклава е повредена или унищожена според ООН.


Израел е обвинен в геноцид в Международния съд на ООН. Временно решение от януари нареди на Тел Авив да спре геноцидните действия и да предприеме мерки, за да гарантира, че ще бъде предоставена нужната хуманитарна помощ на цивилните хора в Газа.



Автор: Икрам Коуачи (Ikram Kouachi)


Превод: Радостина Борисова

bottom of page