top of page
  • vechernicamedia

Поредица от нападения над жени в Ню Йорк


Кендал Либерман вървяла по 7-мо авеню в Ню Йорк във вторник, отивайки на обяд с колегите си,  когато непознат мъж я ударил с лакът по главата, в близост до Таймс Скуеър. 


„Изпаднах в пълен шок и съм сигурна, че ако бях сама, вероятно щях да реагирам различно, но в този момент просто притиснах главата си там, където той ме беше ударил…и веднага си спомних всички клипове, които видях в TikTok, на момичета, които са били ударени.“, заяви Либерман пред TIME. След нападението, 24-годишната жена публикува в TikTok свое видео относно инцидента, присъединявайки се към редицата млади жени, които споделиха подобни преживявания през последните дни. 


Тенденцията започна, след като видео на Хали Кейт, Тиктокърка от Ню Йорк, която била ударена по лицето в понеделник, се разпространи онлайн. Над 12 жени за сега са споделили видеа за това как на случаен принцип са били ударени на улицата в Ню Йорк. Не е ясно дали сигналите са част от по-мащабна координирана атака срещу жени или колко души са извършили нападенията. (Повечето от жените твърдят, че нападението е извършено от мъж, а други казват, че е била жена.)


В отговор на списъка от въпроси относно клиповете,  дали Полицейското управление на Ню Йорк разследва нападенията и нивата на престъпност в града, в сряда полицията съобщи пред TIME, че има доклад за нападение и са арестували 40-годишния Скибоки Стора, срещу когото са повдигнали и обвинения. Късно през нощта в сряда, полицията на Ню Йорк публикува в Х, че детективи знаели за разпространения в интернет видеоклип на жената, която била нападната на случаен принцип, и успели да идентифицират Стора „след като той и преди е бил арестуван за подобни атаки“. 


В сряда вечерта във видеоклип в TikTok Кейт казва, че нападателят ѝ е Стора.  Преди това Стора се е кандидатирал за място в 9-ти район на Градския съвет на Ню Йорк и е започнал кампания в GoFundMe, за да се кандидатира за кмет през 2025г. 

Либерман казва също, че е подала сигнал в полицията относно нападението си. 


Има определени закономерности, които се открояват в първоначалната поредица клипове в TikTok - някои от жертвите са споделили подобни детайли, че са говорили по телефона, когато се е случило нападението. Били са нападнати в различни части на града. Нападенията идват на фона на информация на полицията, че насилието в града е намаляло. 


Поне две потребителки казват, че са били атакувани близо до Таймс Скуеър – въпреки че тези нападения са се случили в различни дни, а Либерман твърди, че нейният нападател не приличал на този, заснет от друга потребителка.  Други казват, че нападенията са се случвали в квартали като Нохо, Ийст Вилидж, и Бруклин. Всички жени казват, че са били ударени, или е имало опит да бъдат, на улицата посред бял ден. От ТikТок става ясно, че нападнатите жени са много повече и тепърва ще се увеличава броят им.  Не всички нападения са се случили тази седмица, но много жени са се осмелили да споделят подобни случки. 


„Просто вървях по улицата днес около 5 часа, по средата на деня, и една жена ме задмина… и от нищото усетих как някой ме хваща за главата, дърпайки косата ми в опит да ме повали на земята“, казва Дезире Брейди в клип, публикуван в TikTok вторник вечерта.  Брейди казва, че след това е била ударена в лицето.


Появяващите се видеоклипове на млади жени, които споделят историите си, са последните инциденти с висок обществен интерес, повдигащи въпроса за безопасността в Ню Йорк. В сряда, млад мъж починал след като бил избутан на релсите на метрото. На 14-ти март, стрелба в метрото на влак „А“ беше отразен в новините. В началото на месец март, губернаторката на Ню Йорк, Кати Хочул обяви плана си да изпрати 1000 души, включително 750 военнослужещи от Националната гвардия, за да „пазят нюйоркчаните в метрото.“ Още 800 полицейски служители  са изпратени след стрелбата в метрото. 


Въпреки усиленото обсъждане в мрежите на повишената престъпност в града, Кристофър Хърман, професор в Колежа по наказателно правосъдие CUNY John Jay и бивш началник криминален анализатор в полицейското управление на Ню Йорк, казва, че това твърдение не е напълно вярно. „Ако погледнете статистиката, като цяло общата престъпност е спаднала с повече от 2% тази година,“ казва той.“Обирите са намалели с 80% от 90-те години на миналия век, а нападенията с 26% от 90-те години. Така че изобщо не сме близо до…времето, когато престъпността в Ню Йорк наистина беше необуздана.“


Въпреки това статистически данни на полицията в Ню Йорк за периода от началото на годината досека показват, че през 2024г. нападенията и обирите са се увеличили съответно с 3% и 4,1%. „Това са често срещани и насилствени престъпления, от които се интересуват много хора, и за които чуват много хора. Когато статистиката се увеличи с 1-2% знаем, че става въпрос за около още дузина жертви всяка седмица,“ казва Хърман. По-сериозни престъпления, като убийството, са намалели с 17,8%. Изнасилванията са намалели с 1,2%. 
Хърман споделя, че не е сигурен дали притеснителното количество клипове за нападенията над жени по улиците е част от тенденция в социалните медии, която да даде светлина на нивото на престъпността, което вече съществува, или нивото на точно тази улична престъпност се покачва в Ню Йорк. Много престъпления не се докладват; според доклад на Pew Research Center само 40,9% от престъпленията с насилие са били докладвани през 2019г. 


„Това е един от проблемите на статистиките на престъпленията. Някой публикува нещо в TikTok и изведнъж хората си казват: „Хей, това се случи и на мен.“, казва Хърман. Като се позовава на наборът от видеа, качени след първия пост на Кейт, той добавя, „Получава се верижна реакция.“


За Либерман, която казва, че обикновено не качва клипове в TikTok, споделянето на историята ѝ е бил нейният начин да предотврати други атаки. „Исках просто да се знае, че това се е случило,“ казва тя, „и че се случва на все повече хора.“


Автор: Solcyré Burga

Превод: Румена Димитрова

Comments


bottom of page