top of page
  • vechernicamedia

Полицейски тормоз над ЛГБТИ+ общността в СърбияПравозащитници и членове на ЛГБТИ+ общността в Сърбия проведоха протест след докладван случай на полицейски тормоз над млад гей мъж и бисексуална жена.


Протестът в сръбската столица Белград е организиран, след като полицията отхвърли жалба срещу полицаите, обвинени в нападението над двамата по време на обиск в апартамента им в средата на февруари.Полицията твърди, че е открила наркотици в апартамента по време на акцията и ще разгледа обвиненията срещу своите служители. Случаят е изпратен и на прокуратурата за разследване.


„Настояваме за спешно наказателно преследване на полицейските служители, които са участвали в малтретирането и изтезанията на двамата млади ЛГБТК+ лица“, искат от „Da se znа“, правозащитната група зад протеста.


Групата твърди, че след като нахлули в апартамента по време на обиска за наркотици, полицаите видели там ЛГБТИ+ символи, които са станали причина затормоза, включително побой, обиди и насилствена симулация на сексуални действия.


„Не искаме да търпим насилие“ - сподели една от жертвите пред хората дошли да окажат подкрепа. Младият мъж отказа да назове името си, за да избегне публичното внимание и евентуален последващ тормоз.


„Моля ви, не толерирайте насилието! Дойдох тук от мое име и от това на моя съквартирант, от името на всички хора, които преживяватнасилие и мълчат“, добави той. „Не искам да мълча.“


Майката на младежа Саня Малинович описа случилото се със сина ѝ като „садизъм“. Той беше „насилен и брутално нападнат“.


Тормозът и насилието срещу ЛГБТИ+ хора в Сърбия остават често срещани въпреки кандидатурата на балканската нация да се присъедини към Европейския съюз и макар министър председател да е жена, която е открито гей. Правозащитните групи напразно се борят за закон за еднополовите партньорства, докато Прайд шествията рутинно се забраняват или се провеждат под засилена полицейска охрана.


Превод: Катерина Георгиеваコメント


bottom of page