top of page
  • vechernicamedia

„Патриархални и пристрастни“: Израелските жени се страхуват от загуба на права при реформа на закона

Източник: The Guardian

Превод: Катерина Георгиева



Феминистките групи бият тревога заради слабо отразения план за разширяване на властта на държавните религиозни съдилища


В продължение на месеци масовите протести, които се провеждат в Израел, обединиха в цялата страна по въпроси, свързани с върховния съд и съдебната независимост. На фона на шума и медийното внимание обаче израелските феминистки групи казват, че ключов елемент от пакета за реформа на съдебната система на крайната десница е бил изгубен в шума и в резултат на това законните права на жените са по-застрашени, отколкото са били от години.


„Мисля, че по-голямата част от обществеността, която протестира, дори не знае за този проблем, но това е изключително проблематично за жените“, каза израелският адвокат Тамар Бен Дрор от групата Itach Ma'aki – Жени адвокати за социална справедливост, позовавайки се на подгрупа от промени в пакета за реформиране на съдебната система на израелското правителство, който ще разшири масово властта на държавните религиозни съдилища.


Понастоящем равинските съдилища председателстват само бракоразводни дела, с някои допълнителни арбитражни дела за завещания и имоти и дела, свързани с религиозната принадлежност. Съгласно предложението, което до голяма степен беше пренебрегнато от протестното движение, равинските съдилища ще получат правомощието да се произнасят по граждански въпроси за първи път от 15 години, което им дава равен статут на светската съдебна система.


Равинските съдилища следват еврейския закон Халаха и не позволяват на жените да бъдат съдии. Според д-р Сюзън Вайс от Центъра за правосъдие на жените, който предоставя правна помощ и застъпничество за жените в Израел, правилата, позволяващи жени да свидетелстват, се прилагат непоследователно, а равинските съдии са забранили на свидетелки жени да свидетелстват, дори в случаи на домашно насилие.


Равинските съдилища също са обвинявани, че затрудняват изключително жените да получат Гет – еврейски развод – от съпрузите си.


„Равинските съдилища действат като посредници, опитвайки се да накарат страните да постигнат някакво споразумение. Предполагам, че ще направят същото, когато се занимават и с граждански дела. Но правилата за доказване и тежестта на доказване са неясни“, каза Вайс.


„Дори да поставим жени съдии там, те пак ще прилагат патриархални и пристрастни закони.“





За да могат делата да бъдат гледани от равински съд, и двете страни трябва да се съгласят делата им да бъдат отклонени от редовната съдебна система.


Бен Дрор каза, че е трудно да се получи съгласие в ултрарелигиозни общности, където жените могат да бъдат подложени на натиск делата им да се изслушват в равинската система. Официално една жена може сама да реши към кой съд да отиде делото, каза тя, „но неофициално, ако се противопостави на това, тя се смята за проблемна личност в своята общност, а това означава думата ѝ да няма същата тежест“.


Вайс и Бен Дрор са част от контингент от израелски феминистки групи, които се опитват да повишат осведомеността за опасностите пред жените, които според тях ще следват от разширяването на равинския съд. Но постигането на цялостен консенсус в Израел е предизвикателство.


За арабските и палестинските жени предложената реформа е плашеща, също като статуквото. „Всичко, което е свързано с разширяване на авторитета на религиозните кодекси, е нещо, което ще засегне всички жени“, каза Рафах Анабтауи от феминистката организация Каян.


Но за палестинските жени, каза тя, „ситуацията е много по-сложна, защото така или иначе сме подложени на дискриминация“.


Някои арабски женски групи, включително Каян, се борят да повишат осведомеността относно предложените равински промени. Въпреки това Анабтауи каза, че разбира защо палестинските граждани в Израел, които съставляват 20% от населението, проявяват циничност към перспективата да се присъединят към протестите срещу промените в съдебната система.


„По-голямата част от арабското общество не се счита за част от тази борба и тяхното участие няма да има значение, защото те се застъпват за реформи от години.

„Те виждат как полицията и правителството реагират, когато има еврейски демонстрации и как, когато има наши... Това е въпрос на доверие.“


Бен Дрор каза, че е също толкова трудно за ултраортодоксалните харедимски женски групи да говорят против съдебната промяна. „Те са много загрижени за реформите, но не могат да изразят подобно мнение. Ще се погледне с лошо око от тяхната общност.“

Ноах Корман, изпълнителен директор на Bat Melech, приют за жени, който предоставя жилища на ортодоксални и ултраортодоксални жени и техните деца, не е съгласен, че религиозните жени са бдителни към разширяването на равинските съдилища. Той каза, че в светските съдилища има също толкова предразсъдъци на основа пол, колкото и в равинските.


„Не виждаме голяма разлика между светския граждански кодекс и равинските съдии; вместо това виждаме разлики между отделните равински съдии или между отделните светски съдии“, каза той.


Вместо това, вярва Корман, феминистките групи са фиксирани върху секуларизираното на правната система, а не върху реалността на правата на жените. „По-голямата част от феминисткото движение е светско ориентирано и те така или иначе са против религиозния кодекс“, каза той.


Подгрупата от промени е подкрепена от ултраортодоксалните Shas и партиите в Обединената юдаистка Тора, нито една от които няма жени членове в Кнесета. Предварителният вот премина с резултат 58-43 през февруари.


Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви замразяване на съдебната реформа, включително разширяването на равините, в края на март, след огромни протести, заплашващи да затворят страната.


Но фактът, че спецификата на равинското съдебно законодателство не е добре позната на обществеността, тревожи Вайс, който се страхува, че Нетаняху ще го прокара, за да угоди на религиозните фракции.


„Сигурен съм, че ще направят компромис за сметка на жените.“


bottom of page