top of page
  • vechernicamedia

Най-големият прайд в Азия: Тайван

Тайван проведе своя 21-ви прайд в Тайпе на 28.10., продължавайки традицията да бъде домакин на най-голямото събитие за ЛГБТИ+ видимост в региона. Включиха се близо 170 000 участници.Тайван организира първия си прайд през 2003 г., който беше и първият прайд за китайско общество, с присъствие от 20 000 души. Бройката бързо нарасна до 50 000 през 2011 г. и до 200 000 през 2019 г. Събитието се премести онлайн през 2020 г. поради пандемията от COVID-19, но се завърна на улиците на Тайпе през 2021 г. Други градове също провеждат шествия. 


Смята се, че през 2023 г. Прайдът в Тайпе е привлякъл 176 000 души от цял Тайван ​и други азиатски държави —  Япония, Южна Корея и др., както и малко посетители от Европа и Северна Америка. Според Тайванската асоциация за гражданско действие Rainbow, групата, която отговаря за организирането на събитието, тазгодишната тема е „Застанете с разнообразието“. 


Тайван е първата държава в Азия, приела закон за еднополовите бракове през 2019 г.,  а през 2023 г. бяха предложени законопроекти и политики за трансгранични еднополови бракове и осиновяване. Въпреки напредъка, Тайванската асоциация за гражданско действие Rainbow отбелязва: 


„Проблемите на транс хората са поставени в ситуация, в която концепцията за дихотомна категоризация е сложена под въпрос и свързаните с нея дебати често са поляризирани. Въпреки че проблемите на транс хората имат няколко аспекта, които които тепърва трябва да бъдат проучени (като уникалните трудности, с които транс хората се сблъскват в училище, на работното място или в ежедневието, както и въпроси относно приемствеността в различни пространства), много хора често нападат транс жени, третирайки ги като престъпници, като същевременно твърдят, че защитата на правата на транс хората нарушава правата на биологичните жени и използват език, застрашаващ транс жените.”Тайван ще проведе президентски избори през януари 2024 г. По време на прайда няколко политически партии също маршируваха с общността. Сред присъстващите бяха и хора от куиър общността в Япония. Жени също присъстваха, макар и в по-малък брой. 


За малайзийските куиър хора Тайван представлява безопасно и свободно пространство, тъй като хомосексуалността се счита за престъпление в тяхната страна.


Макар и да има напредък, Тайванската асоциация за гражданско действие Rainbow отбелязва, че все още има много работа за вършене: „Много хора често нападат транс жени, третирайки ги като престъпници, като същевременно твърдят, че защитата на правата на транс хората нарушава правата на цис жените. Това води до враждебност и употребата на реторика, която всява страх и поставя транс жените в опасност.”


Превод: Катерина Георгиева


Comments


bottom of page