top of page
  • vechernicamedia

Над 90, 000 транс човека са подобрили живота си след преход

Националният център по транс равенство в САЩ публикува първоначалните резултати от най-обширното си до момента проучване за състоянието на транс хората във всички територии на САЩ. 


Проучването е проведено през 2022 г.  и е продължение на друго, проведено през 2015-та година. Най-новото проучване съдържа два пъти повече въпроси от предишното (605 възможни въпроса вместо 325) и е попълнено от 92,329 транс и небинарни хора, пребиваващи във всички 50 щата, както и други територии на САЩ. То е актуализирано така, че да предложи актуализирани и разширени перспективи за опита на транс хората в областта на образованието, заетостта, семейния живот, здравеопазването и удовлетворението от живота.


Ключовите открития на проучването са свързани с ефектите от полово-утвърждаващи процедури върху животите на транс хората. Близо 94% от респондентите, които са в процес на преход отбелязват, че се чувстват „много по-доволни” (79%) или „до някаква степен по-доволни” (15%) от живота си. 


(източник: https://www.bloomberg.com)


Като става въпрос за ефектите от хормонално-заместителна терапия и полово-утвърждаващи операции, картинката не изглежда много по-различна. 98% от участниците, които приемат ХЗТ, казват, че ги кара да се чувства “много по-доволни” (79%) или “до някаква степен по-доволни” (15%) от живота си.  88% от респондентите са ‘’много по-доволни” от живота си след поне една форма на операция за тяхната джендър идентичност/преход.


През последните три години наблюдаваме стотици опити и успехи в това да се ограничи достъпа на транс хората до здравеопазване и правна промяна на пола в цял свят. Това прави проучването изключително важно при изграждане на нови политики и въздействие върху вече имплементирани такива. 


Автор: Робин Златарoв


Източник: https://ustranssurvey.org/ Ресурси: Ресурси: James, S.E., Herman, J.L., Durso, L.E., & Heng-Lehtinen, R. (2024). Early Insights: A Report of the 2022 U.S. Transgender Survey. National Center for Transgender Equality, Washington, DC

Comments


bottom of page