top of page
  • vechernicamedia

Кои са "радиевите" момичета?Радиевите момичета и жестоката експлоатация на женското здраве и животПо време на Първата световна война компанията United States Radium Corporation (USRC) построява няколко фабрики в САЩ за производство на красиви часовници с луминисцентни циферблати, след като създава Undark - светеща боя с радий. Там са назначени основно млади момичета, които с потапянето на четките в контейнерчета с радий, „боядисвали“ цифрите и стрелките. Именно те ще се превърнат в Радиевите момичета.Работничките били обучавани да облизват и да докосват четките с устните си, за да останат максимално прецизни. След работа кожата и дрехите им светели. 


Мъжете, работещи в компанията получавали специални защитни облекла, предпазващи ги от облъчването на радия. Момичетата не получили никаква защита - под претекст, че работели с прекалено малко количество от метала. Всички останали, собственици, работници и учени, били предпазени. 


Скоро след това работничките започнали да боледуват сериозно - появявали се тумори, анемия, а някои от тях не могли да имат деца. Радият извличал калция от костите им и буквално ги разяждал. Много от момичетата умират няколко месеца по-късно. Някои успяват да съдят компанията за чудовищната злоупотреба и неадекватни условия на труд. 


Мей Кийн е едно от последните оцелели „радиеви момичета“, която напуска фабриката едва няколко дни след като започва работа там, което спасява живота ѝ. 

Тя умира през 2014 г. на 107-годишна възраст.


Опълчването на „радиевите момичета“ и делата, които завеждат, допринасят значително за извоюването на стандарти за безопасност на работното място и достъпа до информация и закрила от закона на младите момичета и жени.


Източници:


Commenti


bottom of page