top of page
  • vechernicamedia

Какво всъщност казва забраната за участие на транс жени в шаха за „дебата“ за женския спорт

Updated: Oct 10, 2023


Отровният „дебат“ за това, че транс жените застрашават женските спортове, е още по-безсмислен в шаха, при който силата на човешкия мозък властва над физиката и където те сега се оказват изключени.


В сряда (16 август) светът на шахмата привлече вниманието на международните медии, когато с ново решение на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) официално бе забранено на регистрирани транс жени да участват в женски състезания.


Регулаторната организация, която ръководи международните състезания по шахмат заяви, че транс жени „нямат право“ да участват в официалните състезания на ФИДЕ за жени, докато не бъде направен „допълнителен анализ“, което може да отнеме до две години.


Освен това, ако транс мъж притежава титли в женски категории, „женските титли трябва да бъдат премахнати“. Но ако даден играч притежава титли и премине към женски категории, всички „предишни титли остават допустими“.


Йоша Иглесиас, майстор на ФИДЕ и треньор по шахмат от Франция, написа в X (платформата, известна някога като Twitter), че тази политика звучи така, сякаш транс играчите са „най-голямата заплаха“ за жените в шаха.


Националният център за транс равенство заяви, че новата политика „се основава на невежи антитранс идеи“ и е „обидна за цис жените, за транс жените и за самата игра“.


Политиката е част от познатата ни антитранс мисловна линия, която ЛГБТК+ хората наблюдават от години. Това е слабо прикрит фанатизъм, който цели да забрани на транс жените да се състезават в женските категории.


В тези забрани се твърди, че има разлика във физиката и че транс жените имат предполагаемо несправедливо предимство пред цис жените.


Въпреки това редица изследвания, експерти, спортни отбори, спортисти и активисти свидетелстват, че това несъответствие всъщност не съществува.


Консервативните законодатели, които се застъпват за забрана на транс спортисти в САЩ не успяват да посочат конкретни случаи в своите щати, в които те като цяло са имали предимства пред своите цис връстници.


Въпреки действителните научни данни, през последните години многобройни спортни органи по света въведоха забрани за транс хора поради предполагаеми опасения за „справедливост“.




Аргументът, че транс жените имат така нареченото „предимство“ във физическите спортове, е още по-несъстоятелен в сферата на шаха, където физиката няма почти никакво място в турнирите. Шахматът е стратегическа игра и изисква огромна интелектуална сила и бързо мислене под напрежение.


Сексизмът и фанатизмът са огромни проблеми в шаха.


Новата политика на ФИДЕ представя транс жени като опасност за целостта на женския шахмат сякаш това, че по рождение са мъже, прави индивида вродено по-интелигентен от другите.


Хората в социалните медии побързаха да изтъкнат колко безумно „сексистка“ и крайна е политиката на ФИДЕ.


Въпреки че шахматът трябва да е област, в която всички хора могат да се състезават наравно, мъжете са непропорционално представени в играта. През 2020 г. сред повече от 1700 редовни гросмайстори в света само 37 са жени, според The New York Times.


По-рано този месец, на 3 август, група шахматистки заявиха в отворено писмо, че им е писнало от сексисткото поведение и сексуалното насилие в света на шаха.


В писмото, публикувано за първи път от 14 от най-добрите френски шахматистки, се казва, че тормозът, насилието и нападенията „все още са една от основните причини, поради които жените и младите момичета, особено в тийнейджърска възраст, спират да играят шах“.


След публикуването му отвореното писмо се разраства и включва повече от 120 подписа на жени шахматистки, мениджъри, арбитри и ръководители от цял свят.


ФИДЕ отговори на писмото, като заяви, че „твърдо се противопоставя на всяко поведение и действия, основани на сексизъм, включително всяка форма на насилие“ . Органът добави, че ще „продължи работата си по политика за защита на жените в шахмата“.

Вместо да се опита да подобри света на шахмата, ФИДЕ използва енергията и ресурсите си, за да създаде новата си анти-транс политика, която ще навреди на играчите, които вече се сблъскват със стигматизация в играта.


Новата политика на ФИДЕ, подобно на други антитранс спортни забрани, изпраща по-широко послание към транс хората, че те не са добре дошли в определени пространства.


Проучванията показват, че транс хората непропорционално се борят с по-високи нива на самоубийства, тревожност и депресия, както и са изправени пред смъртоносно насилие поради дискриминация. Транс младежите посочват, че антитранс политиките са вредни за тяхното здраве и благосъстояние.



Превод: Надежда Маждалани


Оригинал: https://www.thepinknews.com/2023/08/17/trans-women-chess-players-fide-policy/?fbclid=IwAR2NXjXi5WFFssGnBHc6xbXOqapibA7jGptULVbzKoKo3LrAU54-AeqPi_w

bottom of page