top of page
  • vechernicamedia

Жени, без чиито открития днес не можем


(източник: https://ardorbin.com)


Гладис Уест - Създава математически модел на картата на света и сателитни геодезични модели, които се превръщат в основата на GPS.  Ръководи проект, свързан с експериментален сателит за наблюдение на океана. Това е и първият проект, който показва, че сателитите могат да се използват за наблюдение на океанографски данни. Мариан Кроак - Изобретява  "Voice over Internet Protocol", технологията зад Зуум. Днес широкото използване на VoIP технологията е жизненоважно за дистанционна работа и конферентни връзки, както и за лична комуникация. Тя ръководи Изследователския център за отговорен AI и технологии, ориентирани към човека.Мелита Бенц - Създава хартиените филтри за кафе през 1908 г. Тя създава и компания, "Melitta", която е водеща в бранша и до днес. В компанията Мелита въвежда платен отпуск, здравноосигурителен фонд и коледни бонуси за работниците - практики, които са рядко срещани по това време. 


(източник: https://www.ai-bees.io)


Мери Андерсън - Изобретява чистачките за кола през 1903 г. До този момент, за да се изчисти предното стъкло при дъжд или сняг, шофьорът е трябвало да отвори прозореца и да се надвеси, или да отбие от пътя. Устройството на Мери е включвало ръчка, намираща се вътре в автомобила, която контролира гумено острие от външната страна на стъклото. 


(източник: https://www.drive.com.au)


Алис Паркър - Създава и патентова система за централно отопление с природен газ през 1919 г. Докато отопление с газ вече се е използвало в някои индустрии, нейното изобретение е първото, което вкарва тази технология в домашна среда.


(източник: https://energynews.us)


Има много противоречащи си твърдения за нейния произход и житейска история, но едно е сигурно - Алис е поредната чернокожа изобретателка, която далеч не е получила признанието, което заслужава.Превод: Катерина Георгиева

Източници:


Kommentare


bottom of page