top of page
  • vechernicamedia

Иранската активистка Наргес Мохамади получи Нобелова награда за мир

Осло: Нобеловата награда за мир за 2023 г. беше присъдена на Наргес Мохамади от Иран. Според Нобеловия комитет Мохамади е удостоена с Нобелова награда за мир за борба за свобода на изразяване, права на жените и независимост на жените в Иран и по света.„Норвежкият Нобелов комитет реши да присъди #NobelPeacePrize за 2023 г. на Наргес Мохамади за нейната борба срещу потисничеството на жените в Иран и нейната борба за насърчаване на правата на човека и свободата за всички.”

Мохамади се бори и продължава да отстоява правата на жените, живота и свободата в Иран, особено след като Махса Джина Амини беше убита в ареста на иранската морална полиция през септември 2022 г.


В момента Мохамади излежава присъда от 10 години и 9 месеца. Активистката беше обвинена в действия, застрашаващи националната сигурност и пропаганда срещу държавата. Тя също беше осъдена на „154 удара с камшик“ и различни забрани за пътуване. Заедно с 10-годишната си присъда Мохамади е осъдена на общо 31 години.

Според докладите носителят на Нобеловата награда за мир за 2023 г. е избран от списъка с над 350 номинации. За разлика от останалите Нобелови награди, Алфред Нобел постановява в завещанието си, че наградата за мир ще бъде решена и присъдена в Осло от петчленния норвежки Нобелов комитет, който се избира от норвежкия парламент.


Миналата година петчленният Нобелов комитет присъди Нобеловата награда за мир за 2022 г. на правозащитника Алес Бяляцки от Беларус, руската правозащитна организация „Мемориал“ и украинската правозащитна организация Център за граждански свободи.


Победителите бяха похвалени за усилията им да поддържат мира по време на руско-украинската война. Според комитета трите организации съвместно „положиха изключителни усилия за документиране на военни престъпления, нарушения на правата на човека и злоупотреба с власт. Заедно те демонстрират значението на гражданското общество за мира и демокрацията".Нобеловият комитет започна да обявява наградите на 2 октомври 2023 г. Към момента е обявена Нобеловата награда за 2023 г. за физика, химия, литература, медицина и мир. Нобеловата награда за икономика ще бъде обявена на 9 октомври 2023 г. в 15:15 ч.


Превод: Венета Чавдарова

Оригинал: https://www.timesnownews.com/world/narges-mohammadi-iranian-woman-who-got-154-lashes-31-years-in-jail-now-a-nobel-peace-prize-article-104211164Comments


bottom of page