top of page
  • vechernicamedia

Хиляди на протест срещу убийствата на жени в Кения

В Кения се провеждат протести срещу убийствата на жени, след като през последния месец броят им се увеличи.  Властите са уведомени за най-малко дузина случаи на убийства на жени от началото на годината. Това предизвикаха обществено възмущение, дебати и демонстрации в цялата страна, включително в Найроби, Кисуму и Момбаса. Хиляди жени излязоха на шествие в големите градове в събота с плакати, които призоваваха да се сложи край на убийствата на жени, с послания #StopKillingUs #EndFemicideKe и #WeJustWantToLive. Други табели носеха имената на жени, които са били убити през последните месеци, с послания „Кажи имената им” или “SheWasSomeone”. В интернет се появиха десетки хиляди публикации, призоваващи за слагане край на жестоките убийства.От 2016 г. насам в Кения са регистрирани най-малко 500 случая на убийства на жени. Организациите, които документират смъртните случаи, твърдят, че действителният брой може да е по-висок поради нерегистрирани случаи или инциденти, неправилно категоризирани от полицията. 

По данни на организацията Africa Data Hub повечето случаи на убийство на жени са извършени от мъже, които са ги познавали и са имали интимни отношения с тях. Установено е, че голяма част от тях са били предшествани от системно домашно насилие. В седмицата преди шествието жените, споделили страховете си и причините за протеста, посочват опасенията си за своята безопасност или за взаимоотношенията си с мъжете, травмата от новините за последните смъртни случаи и обществения дебат, който поставя под въпрос автономността на жените. Протестиращите призоваха фемицидът да бъде законово признат за престъпление, заявявайки, че все още има неравностойните властови отношения между мъжете и жените или от вредните норми, свързани с пола.


„Много хора не разбират какво е убийство на жена”, казва Мария Анджела Майна, 26-годишна адвокатка и защитничка на равенството между половете, която участва в протестите. „Обстоятелствата при тези убийства се различават от нормалните убийства... така че фактът, че хората вече са по-наясно и говорят по този въпрос и дори излизат на улицата, за да протестират, е толкова силен.”. Активистите твърдят, че все повече хора са наясно с проблема и това ще доведе до по-успешно прилагане на законите, защитаващи жените от насилие.

Протестиращите обаче се сблъскаха и с отпор и заплахи. В интернет се появи видеозапис, в който двама мъже, които се противопоставят на демонстрацията, заплашват да убият жените, като единият от тях изрича тирада за това как жените трябва да предоставят секс за финансови услуги или да понесат последствията.


Активистът Бонифас Мванги призова повече мъже да се присъединят към призивите за прекратяване на насилствените убийства, като заяви: „Като мъж и баща, тези мъже не говорят за мъжете, които познавам. Призивите към лидерите на страната да се справят с кризата, свързана с убийствата на жени, нараства. „Умоляваме властите да приложат ефективни мерки за защита на жените и момичетата”, заяви женската организация „Акили Дада”. „Времето за действие е сега.”Превод: Цветелина Михайлова


Comments


bottom of page