top of page
  • vechernicamedia

6 жени, които промениха татуировките

Жените носят културата на татуирането в себе си и това е само една малка част от пионерките, които промениха историята и предефинираха естетически категории, като създадоха движения по целия свят.


(източник: Vogue)


Нора Хилдебрант


Нора е първата професионално татуирана жена в Америка. Смята се, че нейният баща е бил първият татуист в САЩ. Кожата на Нора е била платно за рисунките на баща ù и бързо печели огромна популярност.


(източник: Уикипедиа)

През 1890 г. е част от циркова трупа, като по-късно измисля историята, че е била татуирана в продължение на година, всеки ден, от хора от коренното население, вързана за дърво. Скоро след появата си в цирка и разкриването на фалшивата история, Нора постепенно губи популярност. 


Трикси Ричардсън 


Мистериозна, с черна боб прическа и подчертани очи, Трикси е образец за жените от 20-те години на 20 век. Отличавали я татуировките - ¾ ръкави в азиатски стил. Такъв тип татуировки се смятали и за "по-женствени”, защото можели да бъде прикрити с дрехи. Трикси също е била част от циркова трупа. 


(източник: sunnybuick)


Лейди Виола


“Най-красивата татуирана жена в света”, Виола, е имала татуирани Капитолия и Статуята на свободата на краката си.



Татуировките ù тогава стрували

$ 485,00. Работи в различни циркове и музеи през 30-те години на 20 век и остава активна до 73-годишна възраст.

(източник: ebay)









Джеси Найт


Първата призната за професионална татуистка жена във Великобритания. Джеси се научава да татуира от баща си на 18-годишна възраст.


(източник: the guardian)


Добива опит на различни места и отваря свое студио, в което почти всички клиенти са жени. Работи до над 70-годишна възраст. Печелила е приз за най-добър татуист в Лондон, а години по-късно, е включена в изложби и инсталации за пионерите на татуровките във Великобритания.


(източник: the Mary Sue)



Джаки Грешам


Първата добре позната чернокожа татуистка в САЩ и има най-дълго съществуващият тату бизнес в Луизиана.


(източник: Instagram)


По време на откриването му е една от петте практикуващи татуистки в САЩ и единствена в Ню Орлийнс. Преди да започне с татуировките, Джаки завършва архитектура и инженерни науки и работи за General Motors. 












(източник: Vivid Inc Tattoos)


Уанг-Од


Сред най-възрастните татуистки в света, родена и живееща във филипинското село Бускалан. Татуира в традиционен стил (Калинга, по името на региона и етническата група) от 15-годишна.


(източник: rappler)


Уанг-Од е на 107 г., продължава да татуира понякога по 20-30 души на ден, с традиционни материали от своя край.


(източник: gestalten)


Източници:


Превод: Катерина Георгиева

bottom of page