top of page
  • vechernicamedia

Световното по футбол за жени: всичко, което трябва да знаете

Updated: Oct 10, 2023



Оригинал: Outsports . 19.07.2023

Превод: Марта Кръстева


Женското световно първенство по футбол най-накрая e тук! Домакините тази година са Австралия и Нова Зеландия, първенството започна на 20-ти юли и продължава до 20-ти август, когато е големият финал. Тече великолепен месец за куиър феновете!


Тази година е деветото издание на женското световно първенство по футбол, и ще бъде първият път, в който се състезават 32 нации, повишено от 24 след предишното първенство през 2019 г. Също така, тази година броя на аут ЛБТ+ играчите е над двойно по-голям: те са поне 94 - повече от 12% от 736 атлети на игрището.


За тези, които търсят пътеводител за това какво да очакват на терена тази година с фокус на куиър сюжетни линии - попаднали сте на точното място!


Домакините


Тази година домакинските задължения са споделени между Австалия и Нова Зеландия, но това не значи, че националните им отбори - “Матилдас” и “Футбол Фърнс”, ще са твърде внимателни едни с други ако успеят да излязат от своите групи, група Б и група А. В допълнение на факта, че са домакини на турнира за първи път, и двата отбора се борят за първата си титла от Световната купа - или поне да преминат груповата фаза за първи път, в случая на Нова Зеландия.


На предното Световното първенство за жени през 2019 г., Холандия претендираше за честта да бъде отборът с най-много ЛГБТ+ играчи, но тази година Австралия може да се похвали с 10 аут играчи и ги изпреварва, взимайки титлата “Най-куиър отбор за 2023 г.”. Сам Кер, капитанът на отбора и национално съкровище, ще води атаката и с малко късмет докато турнирът напредва, феновете ще получат още сладки моменти между нея и гаджето ѝ, Кристи Мюс, която играе за женския национален отбор на САЩ.





Защитата на титлата на САЩ


На финала през 2019 г., САЩ победи Холандия с 2-0, и спечели втора поредна световна титла. Тази година те ще се стремят за трета и да покажат на света защо тяхната програма е най-успешна в историята на международния женски футбол с рекордните им четири златни титли от Женското световно първенство по футбол (1991, 1999, 2015 и 2019 г.)


Бившият капитан, Меган Рапиноу, съобщи, че тази година ще е последната ѝ с отбора преди да се пенсионира от професионалната игра в края на сезона на Националната женска футболна лига, така че най-вероятно това е последният ни шанс да видим в червен, бял и син национален екип, един от най-великите американски футболисти на всички времена. Рапиноу беше класирана втора в класацията на Outsports “Сила 100” за най-ярки ЛГБТ фигури в сферата на спорта.



Vamos Бразилия!


С девет аут играчи, Бразилия е на второ място с най-много куиър репрезентация от всички отбори в турнира тази година, още един символ на надежда за приемственост в страната, след като президентът Луиз Игнасио да Силва затвърди подкрепата на правителството за бразилската ЛГБТ+ общност след като зае поста тази година.


Един от aут играчите е Марта, най-добрата (G.O.A.T.) в своето поколение, ако не и в цялата история на играта, която тази година ще играе в шесто световно първенство - само с едно по-мало от рекорда на нейната сънародничка Формига. Изключителният нападател Дебиния - още един аут играч - суперзвезда в и без това звездния списък на Бразилия, е готова да наследи Марта след нейното пенсиониране.



Дебюти


Тази година в шампионата виждаме множенство нови лица, с дебюта на осем различни държави: Хаити, Мароко, Панама, Филипините, Португалия, Ирландия, Виетнам и Замбия. Важно е да отбележим, че Африка за пръв път ще има четири представители в историята на състезанието (Мароко, Нигерия, Южна Африка и Замбия).


Историческото първо включване на Ирландия в турнамента също така отбелязва още един триумф за аут полузащитника Шинейд Фаръли, чийто дебют с националния отбор и връщането към NWSL (Национална Женска Футболна Лига) се случва повече от шест години след пенсионирането ѝ от футбола в резултат на системната хомофобия и сексуално насилие в лигата, за първи път докладвано от Атлетик през 2021 г. Ако търсите история на завръщане, която да подкрепяте, не търсете по-далеч от куража и устойчивостта на Фаръли и нейната съотборничка от ФК Готам, Мана Шим.





В тазгодишното първенство празнуваме и първото излизане на терена на ФИФА на транс и небинарен играч - Куин от канадския отбор. През 2016 г. те участват в олимпиадата в Рио, където Канада достига до третото място, а през 2021 г. канадският отбор с Куин в редиците си прибира у дома златото от Летните олимпийски игри в Токио, година след като Куин разкрива публично, че са небинарни. В интервю за NBC през 2022 г. Куин, без да подценява важността на собствената си видимост и постижения, казва, че когато става въпрос за приемането на ЛГБТ+ хората в спорта, “все още имаме да извървим дълъг път.”



Кой липсва


За жалост поради травми са отстранени някои от звездните ЛГБТ+ играчи като Вивиан Миедема от Холандия и Бет Мийд от Англия след като вълна от травми на предна кръстна връзка порази женския футбол през последните месеци.


В допълнение, конфликти между работници и работодатели разобличиха някои от по-системните пречки, пред които играчите са изправени извън игрището. Нигерийският отбор се е обърнал към FIFPRO (Международна Федерация на асоциациите на професионалните футболисти), за да разреши продължаващите проблеми с тяхната федерация, като дори потенциалният бойкот на първенството е бил споменат. В Испания, само три от петнайсетте играчи за националния отбор, които миналата година протестираха срещу федерация си, са били призовани да се състезават тази година за световната купа, което означава, че голям брой от техните звездни играчи не присъстват, включително аут защитничката Мапи Леон.




bottom of page