top of page
  • vechernicamedia

Законът против ЛГБТ+ хората в Уганда предизвиква вълна от посегателства

Правозащитни групи: Усещане за страх се отприщва сред ЛГБТ+ хората в Уганда след приемането на закона през май.


Приемането на един от най-суровите анти-гей закони в света от правителството на Уганда е довел до порой от посегателства над ЛГБТ+ хора, извършени предимно от частни лица, твърдят правозащитнически групи.Законът за борба с хомосексуалността (AHA), приет през май, предвижда смъртно наказание за определени действия, извършвани от еднополови двойки. Най-малко шестима души са обвинени по него, включително двама в углавното престъпление „утежнена хомосексуалност“.


Доклад, съставен от комитет на коалицията „Събрание за равенство“ (CFE) и публикуван в четвъртък, разкрива, че основните извършители на нарушения на правата на ЛГБТ+ хората тази година, включително изтезания, изнасилване, арести и изгонване, са били частни лица.


В доклада се казва, че това илюстрира начина, по който законът и необузданата хомофобска реторика, която предшества приемането му по-рано през годината, са радикализирали обществеността срещу ЛГБТ+ общността.


В доклада се посочва, че арестите, подпомагани от мафията, са станали все по-често срещани, „защото AHA постави ЛГБТ+ лицата като такива, които представляват интерес, а обществото изглежда е пазител на прилагането на лова на вещици“.


Между 1 януари и 31 август изследователите са документирали 306 нарушения на права въз основа на сексуалната ориентация и джендър идентичността на жертвите, като в 25 от тези случаи извършителите са държавни служители.От друга страна, доклади на правозащитници от 2020 г. и 2021 г. установяват, че държавните лица са отговорни за близо 70 процента от нарушенията на правата, документирани през тези години. Докладът не предоставя сравнителни данни за 2022 г.


Авторите на доклада заявяват, че са документирали 18 случая, в които полицията е извършвала принудителни анални прегледи на задържани хора, за да събере „доказателства“ за хомосексуалност.“


„Да оцелееш след принудителен анален преглед в полицейските [участъци] е нещо, което остава с теб завинаги“, споделя един от оцелелите.


Говорителят на полицията Фред Енанга каза пред агенция Ройтерс, че все още не е прочел доклада и не може да коментира.


Докладът предупреждава, че неговите статистики не могат да се считат за изчерпателни предвид трудностите, пред които са изправени ЛГБТ+ хората при докладването на нарушения. Ситуацията на страх и сплашване, подплатена от закона, е довела до нарастващи случаи на психични разстройства сред ЛГБТ+ общността, включително мисли за самоубийство. 


Откакто беше приет през май, законът предизвика широко осъждане от целия свят. През юни Съединените щати наложиха ограничения за пътуване на служители на Уганда в отговор на законодателството, а Световната банка обяви през август, че спира финансирането на проекти в страната.


Превод: Катерина Георгиева


Kommentarer


bottom of page