top of page
  • vechernicamedia

Весела Коледа и ЧРД на Васка Емануилова!

Васка Емануилова е първата жена, оставила трайна диря в българската скулптура и постигнала световна известност.

Родена на 25.12.1905 г. в с. Комщица, тя завършва Националната Художествена Академия в София през 1927 г. Още от момента на завършването си Емануилова взема участие в изложби на жени художнички.
През 1931 г. става съосновател и член на Дружеството на новите художници и участва в много от организираните от него колективни художествени изложби.

Емануилова работи с гипс, бронз и теракота (печена глина), основно в областта на малката пластика в жанровете голо тяло, историческа и битова композиция и най-вече портрет.


(“Предачка”, теракота, 1982., Васка Емануилова, СГХГ)


Известна е и с това, че заедно с Мара Георгиева е изработила централната композиция на Паметника на Съветската армия в София, през 1953 г.


Емануилова и Георгиева се запознават като студентки на 22-годишна възраст и започват да си сътрудничат. Редица източници от периода посочват, че двете дълги години живеят „на семейни начала“. Типично за редица известни лесбийски двойки от миналото е,  че отношенията им биват интерпретирани като „много близко приятелство“. През 30-те Емануилова става известна в малката си пластика в жанра на голото тяло, както и своите портрети и битови композиции.
Васка Емануилова умира през 1985 г.


Къде можете да видите изкуството ѝ?

След смъртта ѝ, СГХГ открива постоянна експозиция с нейни творби във филиал на ул. „6-и септември“ № 9 в София - днес, това е галерия „Васка Емануилова“.

До 11.02.2024 г. там можете да посетите и временната изложба „Образи на времето“, посветена именно на периода, в който се е наложила като една от най-успешните жени скулптори в България.
Comentários


bottom of page