top of page
  • vechernicamedia

Суданските жени са в риск от сексуално насилие

През 2019 г. народът на Судан излезе по улиците, за да призове за свалянето на президента Омар Хасан ал-Башир. Жените бяха начело на движението за демокрация и промяна. Според данни жените, които отдавна търпят маргинализация, тормоз и сексуално насилие в Судан, съставляваха цели две трети от протестиращите. Кой може да забрави станалото известно изображение на младата протестираща Алаа Салах, която стои на върха на кола в бял тубус и води скандиране срещу режима? След четири месеца на демонстрации управлението на президента ал-Башир беше прекратено.Поради развоя на събитията, суданските жени понасят основната тежест на жестоката война, започнала в средата на април 2023 г. между суданските въоръжени сили (СВС) и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП). По данни на Организацията на обединените нации повече от шест милиона души са били разселени след избухването на новата война, включително около 105 000 бременни жени. От 1,2 млн. души, които са избягали в съседни държави, почти девет от десет са жени и деца. Системата на здравеопазването в Судан е в опасно състояние - 70 до 80 % от болниците в конфликтните райони не функционират, което е с опустошителни последици за бременните жени и грижата за тях.


Сексуалното насилие и насилието, основано на пола се е превърнало в епидемия. По данни на Световната здравна организация повече от четири милиона жени и момичета в Судан са изложени на риск от сексуално насилие. Въпреки че в доклада на експертите на ООН и двете страни са обвинени в нарушения на хуманитарното право и правата на човека, експертите изразяват тревога от бруталното и широко разпространено използване на изнасилвания и други форми на сексуално насилие от страна на RSF.


Според експертите някои от съобщените изнасилвания изглеждат етнически и расово мотивирани, което е ужасяващо ехо на кризата в Дарфур отпреди 20 години.

В доклад на Human Rights Watch се посочва, че RSF са извършили ,,зашеметяващ брой изнасилвания и други военни престъпления” по време на нападенията срещу столицата на Западен Дарфур, Ел-Генейна, между края на април и края на юни 2023г.Стратегическата инициатива за жените в Африканския рог документира стотици случаи на жени, станали жертва на RSF, насилствено изчезнали, докато са се опитвали да избягат от боевете, отвлечени за откуп или принудени да служат като сексуални робини. ,,Бременна съм в четвъртия месец”, казва 21-годишна оцеляла жена. ,,Дори не мога да преброя колко пъти съм била изнасилвана.”


В доклад на ООН се описва как жени и момичета са отвличани и държани в ,,нечовешки, унизителни робски условия в районите, контролирани от Силите за бърза подкрепа (СБП) в Дарфур, където се твърди, че са омъжвани насила и държани за откуп". Източници съобщиха на ООН, че жени и момичета са били видени оковани във вериги на пикапи и автомобили.

Разказите са почти твърде болезнени за четене.


,,Дълбоко съм загрижен от обвиненията за регионални сили, които целят да влошат положението на жените в Судан. Особено съм обезпокоена от съобщенията, че Обединените арабски емирства доставят оръжия на РСФ (не съм сигурна, че абревиатурата се превежда точно така на български). Виден анализатор на кризата в Судан определи материалната подкрепа на ОАЕ за РСФ като ,,най-лошо пазената тайна в момента”. 


На въпрос на журналист дали ОАЕ доставят оръжие на РСФ, посланикът на САЩ в ООН отговори: ,,Призовахме всички страни, които биха могли да участват в тази война, да прекратят тези усилия”. ОАЕ отхвърлиха обвиненията. Надявам се, че докладите са погрешни.”, споделя Елън Джонсън Сърлийф – президент на Либерия от 2006 до 2018 година. От съществено значение е всички регионални и международни участници да играят конструктивна роля за постигането на мир в Судан, особено в този момент, когато вниманието на света е насочено към други кризи.Те не трябва да пренебрегват грубите нарушения на правата на човека в преследване на егоистични икономически и стратегически интереси. ОАЕ се гордеят с положението си в света, което се стремят да подчертаят с домакинството на Конференцията на ООН по изменението на климата - COP28 - от 30 ноември до 12 декември в Дубай. Глобалната му репутация ще бъде опетнена, ако не успее да се откаже от всякакви връзки с воюващите страни в Судан. ОАЕ са длъжни да се откажат и да прекъснат всякакви връзки с престъпните сили на РСФ.


,,Когато получих привилегията да служа като президент на Либерия, поех отговорността за възстановяването на една почти разрушена от война и грабеж нация. Видях от първа ръка колко важно е овластяването на жените за придвижването на страната към помирение.”, добавя Елън Джонсън Сърлийф.


Превод: Цветелина Михайлова


コメント


bottom of page