top of page
  • vechernicamedia

Руската полиция нахлува в гей барове след решение на Върховния съд

Руската полиция е започнала репресии срещу приятелски настроените към ЛГБТК общността клубове и заведения в Москва. Тези действия идват само дни след решение на Върховния съд, което обяви ЛГБТК+ активизма за „екстремистки“.

През нощта в руската столица клубове, сауни, барове и други са били препълнени с полицаи, проверяващи документи и лични карти на присъстващите.Съобщава се, че обиските са били наредени под претекст за търсене на наркотици, които не са били открити в нито едно от обискираните места. Един от нападнатите от полицията клубове бил домакин на ЛГБТ тематична вечер, на която присъствали над 300 души.


В друго пространство, ЛГБТК+ сауна, според свидетели маскирани полицаи принуждават присъстващите да легнат на пода с лице надолу.

Вълната от полицейски операции идва само два дни след като Върховният съд постанови, че така нареченото „международно обществено ЛГБТ движение“ трябва да бъде заклеймено като „екстремистко“.

Решението, постановено в четвъртък (30 ноември), изправя ЛГБТК+ общността в Русия пред опасността от дълги присъди и затвор, ако някой бъде сметнат за част от движението, което не съществува.


Мнозина смятат, че нападенията през нощта са началото на по-нататъшен натиск от страна на руските власти срещу куиър общността.
Няколко организации, които подкрепят ЛГБТК+ общността, са били принудени да затворят на фона на нарастващата враждебност, включително гей клубът на Централна гара в Санкт Петербург, който обяви закриването си.

„Обектът, който наехме, отказа да ни позволи да работим заради [новия] закон. Извиняваме се, вече не работим“, споделиха от клуба. 


Поне от 2013 г. руските власти прилагат анти-ЛГБТК+ законодателство, предназначено да цензурира и потиска откритите дискусии относно общността.

След като силно порицаният закон за „гей пропагандата“ беше разширен, за да цензурира ЛГБТК+ теми за възрастни, руското министерство на правосъдието е подало искане срещу така нареченото „международно ЛГБТ движение“.


В искането, подадено в началото на ноември, се твърди, че служители са идентифицирали „признаци и прояви“ на несъществуващото движение, за които смятат, че са с „екстремистки характер“ и могат да подтикнат към „социален и религиозен раздор“. Искането не представя доказателства за тези твърдения.

Малко по-късно след обсъждане при закрити врати, върховният съд на страната постанови, че неясно дефинираното движение е „екстремистко“.


Human Rights Campaign квалифицижра рещението като „укоримо“ и показващо „репресиите в страна, в която ЛГБТК+ хората вече се страхуват за живота си“.„Изслушването се проведе тайно, изолирано от обществено внимание и затворено за онези, които пожелаха да говорят в защита на ЛГБТК+ хората. Няма справедливост в това решение, няма справедливост в управлението, основано на страх.“


Превод: Катерина Георгиева
Σχόλια


bottom of page