top of page
  • vechernicamedia

За постановката „Ромска сватба“: разговор с режисьорката Донка Кьосева

Updated: Feb 16

Интервю на Камелия Ценева с Донка КьосеваЗа новия вълнуващ спектакъл „Ромска сватба”/”Romano bijav”, който на 17.02. пристига в Нов театър НДК, София, разговаряме с Донка Кьосева - неговата режисьорка и сценаристка. Донка е актриса, режисьор, сценарист, поет и активист, а отвъд всички тези роли, тя пише поезия и прави завладяващи огнени спектакли. В момента работи в Народно читалище „Димитър Пешев“ в Пловдив - мястото, където „Ромска сватба” се превръща от идея в реалност.


Можеш ли да ни разкажеш малко повече за това как се роди идеята за постановката „Ромска сватба”/”Romano bijav”?

Един от проектите, които изпълнява читалището изискваше да има спектакъл посветен на ромската сватба. След оформянето на работна група направихме дискусия и единодушно решихме спектакълът да бъде комедиен. Написах сценария, раздадох ролите и процесът на работа започна.


Постановката ще ни срещне с богата палитра от персонажи -  „откачен художник, луда баба, млад дядо, нещастен младоженец, щастлива булка, влюбена сестра, бедни родители, богата свекърва и един кон” - базирани ли са те по един или друг начин на хора (и коне :)) от реалния живот? Ако пък не, откъде почерпи вдъхновение за тях?

Подобни персонажи и ситуациите, които се разиграват съществуват и в реалният живот. Често сме свикнали да асоциираме ромската сватба като богато и пищно тържество, но ние искаме да покажем на публиката какъв е процесът преди случването на самата сватба и какво се случва с един уреден брак с който младоженците не са съгласни.
Можеш ли да ни разкажеш малко за процеса на работа, екипа зад постановката, трудностите, които срещнахте и продължавате да срещате по пътя, ако има такива?

Процесът на работа беше едно невероятно изживяване чрез което младежите се запознаха с различни култури и езици. Трудностите, които срещахме бяха главно свързани с това репетициите да бъдат в удобно време за участниците защото са ученици, студенти и работещи. И все пак успяхме да създадем този спектакъл, разбира се с подкрепата от директорът на читалището Асен Карагьозов, който винаги ни е давал творческа свобода и поле за изява.


Ти си активистка от много време - била си част от редица инициативи, свързани с насилието, основано на пола, пресеченостите между расизма и сексизма и други. Свързана ли е “Ромска сватба” по някакъв начин с активизма ти? Има ли послание, което се надяваш тя да предаде на публиката?

Участниците в спектакъла са българи, роми и турци, като част от тях са и от ЛГБТИ общността. И чудото на приемственост се случи чрез изкуството. Мога да кажа, че имам страхотна група наситена с цветове, което я прави уникална.


Какво ще видим на 17-ти февруари в Нов Театър НДК? С три думи!

Цветове, хаос, любов.


Гледайте "Ромска сватба"/"Romano Bijav" на 17.02. в Нов Театър НДК от 19:30!

Вход: свободен

Comments


bottom of page