top of page
  • vechernicamedia

Латвия узакони еднополовите бракове

Парламентът на Латвия одобри законопроект, с който еднополовите двойки могат да сключват граждански съюз.Очаква се новият закон да бъде в сила от средата на 2024 г. Той позволява на еднополовите двойки да регистрират партньорството си при нотариус и ще дава право на партньорите в такъв съюз да използват данъчни, социалноосигурителни облекчения и при нужда- да се посещават в болници.  


„Това е едно чудесно начало. Латвия (вече) не е сред шестте страни от ЕС, които не признават еднополовите двойки“, заяви Каспар Залитис, активист в Латвия. 

Лайтвийският парламент избра първия открит гей президент в Европейския съюз, Едгар Ринкевичс. 


Въпреки одобреният законопроект, 54 % от латвийците изпитват неудобство от куиър колегите си, а изследване на „Глобсек“ разкри, че 40 % от жителите на Латвия не подкрепят еднополовите двойки и не признават правото им на брак. 

Инесе Либиня Егнере, минитърка на правосъдието в страната, направи разграничение по темата – Латвия не приравнява гражданските съюзи с тези на семейните двойки: „Признаваме, че има семейства, които не са сключили брак, и това е начинът, по който те могат да регистрират връзката си", каза тя пред Ройтерс. „Политическата воля е да има наистина специфичен вид регистрирано партньорство.“През 2020 г. 46 еднополови двойки успешно заявяват желанието си пред съда да бъдат признати на практика за семейства.Съседна Естония узакони еднополовите бракове през юни 2023.


Comments


bottom of page