top of page
  • vechernicamedia

Крайнодясната заплаха в Аржентина и атаката над феминистките

Десните поддръжници на новия президент таргетират журналисти и активисти за правата на жените, но битката продължава


Журналистки, които пишат за джендър проблеми, сигнализират за вълна от заплахи срещу тях в Аржентина. Някои отвръщат на удара, други се смълчават, а една е отишла в самоналожено изгнание в името на безопасността си.

„Изправени сме пред лов на вещици от ултрадесните“, каза авторът, журналист и активист Лусиана Пекер, наскоро напуснала Аржентина заради заплахи срещу себе си. През 2020 г. Аржентина стана най-голямата латиноамериканска нация, легализирала абортите, но нейният новоизбран крайнодесен президент - либертарианецът Хавиер Милей - проведе кампания за отмяна на закона, заявявайки, че ще свика референдум, ако е необходимо.


Протестите на движението #NiUnaMenos („нито една повече“), които започнаха през 2015 г., поставиха Аржентина начело в борбата за правата на жените и половете в Латинска Америка.


Либертарианското движение, което помогна за издигането на Милей на власт миналия месец, изглежда умишлено се насочи към феминистките, изграждайки мрежа от последователи от 2018 г. насам. 


„Феминизмът в Аржентина е движеща сила в борбата за правата на жените в Латинска Америка, поради което е толкова важно за глобалните либертариански ултрадесни да се опитат да дисциплинират аржентинските жени“, каза Пекер.

„Те бяха на кръстоносен поход, подобен на този в няколко западни страни срещу всичко, свързано с прогресивни движения, с феминизма начело“, добави журналистката Жизел Льоклерк.


Льоклерк, която отразяваше зараждащото се либертарианско движение в Аржентина за независимата медийна компания Perfil, претърпя стотици атаки, когато разкри как феминистките журналисти са били набелязани.

„Публикуваха домашния ми адрес онлайн... един либертарианец ми изпрати лично съобщение, че ще дойде в редакцията и ще изяде черния ми дроб“, каза Льоклерк пред Guardian.Други журналистки описват подобно насилие.

„Всички феминистки са атакувани“, казва една от най-успешните аржентински авторки, Клаудия Пинейро, която също споделя, че получава стотици заплахи и обидни съобщения всеки път, когато проверява акаунтите си в социалните медии.

„Казват ми, че знаят телефонния ми номер, че знаят любимото ми кафене, изпращат ми стотици снимки на еректирали пениси, наричат ме скапана стара жена“, казва още тя.Пинейро, който беше избрана за международната награда Букър през 2022 г., каза, че заплахите срещу феминистките са целенасочена кампания. „Трябваше да се консултирам с лекари заради ефекта върху физическото и психическото ми здраве.“

Льоклерк каза, че Милей се е докоснал до част от населението, което е „много ядосано от прегреса по отношение на равноправието, ядосано от феминизма, а момчетата в училище са огорчени, че техните съученички внезапно са овластени и им се противопоставят“.


Избирателната база на Милей беше съставена до голяма степен от несемейни млади мъже в страна, където една трета от електората е на възраст между 16 и 29 години.


„Младите мъже се асоциират с Милей, защото той ги представлява: разбит, неуравновесен, с правото да всява страх“, каза Пекър. „Страхът ми прави това, което винаги прави с жените, затваря ме. Свободата на жените намалява с настъпването на мачизма – мъжете, които бягат от жените, мъжете, които Милей представлява, мачосферата.“Преди общите избори в страната миналата година, Periodistas Argentinas, феминистка група за свобода на печата от 220 жени журналистки, излезе с изявление, предупреждаващо за „разпространението на речта на омразата“ срещу тях и „изключването на нашите гласове“ от медийните компании, които са склонни да се противопоставят заплашени журналисти от техния персонал.


„Въпросът е как да продължим да докладваме, докато се тресем от страх“, каза основателят на групата Клаудия Акуня. „Никой няма да се грижи за нас, така че трябва да вървим ръка за ръка заедно, да мислим заедно, да участваме в колективна самозащита.“


Превод: Венета ЧавдароваComments


bottom of page