top of page
  • vechernicamedia

Крачка напред за ЛГБТИ+ правата в Непал: първи брак между транс жена и цис мъж

Непал регистрира брак между транс жена и цис мъж, приветстван от активисти като победа за ЛГБТИ+ правата. Властите в западния район Лумджунг официално регистрираха съюза на Мая Гурунг и Сурендра Пандей на 29.11.


Това се случва пет месеца след като Върховният съд издаде временна заповед, позволяваща на еднополови двойки да регистрират брака си. Към момента, Тайван е единствената държава в Азия, където еднополовите бракове са легализирани.

Мая Гурунг заяви пред BBC, че регистрацията на брака им е „голям ден“ не само за тях, но и за всички ЛГБТИ+ хора.
„Борбата за права не е лесна. Ние успяхме! И ще бъде по-лесно за бъдещите поколения. Регистрацията на брака ни отвори врати за много неща.“


Двойката от много време иска да си отвори обща банкова сметка и да сподели собствеността върху земята, която са купили. Но най-голямата им мечта е да осиновят дете, след като финансите им са по-стабилни. Те са заедно от почти десетилетие. Двойката се жени на храмова церемония през 2017 г. и тази година решава да потърси законно признаване на съюза си. Мая е транс жена, чийто пол не е отразен в официални документи. Пандей е цисджендър мъж.


На 13.07. окръжен съд в столицата на Непал Катманду отказва да регистрира брака им въпреки заповедта на Върховния съд, която нареди на правителството да регистрира такива съюзи, докато не подготви законодателна промяна. 

Окръжният съд твърди, че по-ниските съдилища не са длъжни да следват заповедта, тъй като тя е насочена само към правителството. Преди най-сетне да постигне успех, двойката получава още един отказ.


В сряда Хем Радж Кафле, главен административен служител на селската община Дорди, родното място на Мая, каза пред Ройтерс: „Издадохме удостоверението за регистрация на брака на двойката в съответствие с разпореждането на Върховния съд и инструкциите от съответните държавни органи.“ 

Водещият активист за ЛГБТ+ права Сунил Бабу Пант нарече този исторически момент победа за куиър хората.


„Сега можем да регистрираме брака си, както правят обикновените двойки. Но трябва да продължим да работим, за да получим други права“, каза той пред BBC.


Освен че има щастлив край обаче, битката на Мая и Сурендра показва колко субективен и разпокъсан е все още процесът по прилагане на съдебни решения. Предстои още работа, преди съюзите на ЛГБТИ+ двойките, които искат брак, да бъдат масово признавани в Непал. Законодателите трябва да действат бързо по този въпрос и да внесат законопроект за брачното равенство в парламента, казва Human Rights Watch. Източник:


Превод: Катерина ГеоргиеваComments


bottom of page