top of page
  • vechernicamedia

Франция вписа правото на аборт в конституцията

Министър-председателят заяви, че Франция „се обявява“ в защита на жените, докато правата им са атакувани по света.


Франция вписа аборта като конституционно право. Страната записа в конституцията си „гарантираната свобода“ на жените да изберат аборт по-рано тази седмица. Според социологически проучвания 85% от французите са подкрепили реформата. 


След като в САЩ 50-годишно решение в полза гарантиране на абортите беше отменено, Франция изказа опасение, че правото на аборт е в риск и в Унгария, Полша, Италия и Испания. 


Мелани Фогел: „Това е историческа, феминистка победа.“


Записването на правото на аборт в конституцията се разглежда като начин за защита на закона, който декриминализира аборта във Франция през 1975 г.


Сенаторът социалист Лорънс Росиньол каза, че където и да има печалби в общественото и политическо пространство от „крайнодесни, ултраконсерватори, популистки националисти... каквото и име да им дадете, когато и да дойдат на власт, правата на жените са тяхна цел“.


Движенията срещу абортите стават все по-пагубни във Франция - атаки срещу центрове за семейно планиране, стикери против абортите и др. Телевизионният канал CNews се извини за предаване, в което нарече аборта „причина номер едно за смъртност в света“ пред „рака и тютюна.“


През 2022 г. френският парламент гласува да удължи законовия лимит на Франция за прекратяване на бременност от 12 на 14 седмици на фона на гнева на хиляди жени, принудени да пътуват в чужбина всяка година, за да прекратят бременността си в Холандия, Испания, Англия и други държави.


Превод: Катерина Георгиева


Comentarios


bottom of page