top of page
  • vechernicamedia

ЕС: пропусната възможност за защита на ЛБТИ + жените

Институциите на ЕС постигнаха съгласие по текста на новата Директива относно насилието срещу жени, но държавите-членки не се обединиха около дефиниция на изнасилването, основана на липса на изразено съгласие. В текста ѝ никъде няма и изрично споменаване на ЛБТИ жените.


Изготвеният от Европейската комисия текст и особено позицията на Европейския парламент бяха отлични, като предложиха хармонизиране на правото на ЕС в съответствие с Истанбулската конвенция. От наличната информация позицията на Съвета и по-специално намесата на държави-членки като Франция и Германия означават заличаването на член 5, който дава определение за изнасилване въз основа на съгласие.По време на пресконференцията преговарящите в Парламента изразиха своята изненада и разочарование от факта, че държавите-членки се чувстват неудобно да започнат разговор за съгласие. Както споменават, спешно е необходима културна промяна.


Изричното споменаване на ЛБТИ жени изглежда също е изтрито от текста, създавайки възможни правни вратички и противоречия с Истанбулската конвенция. По същество държавите-членки се опитаха да си осигурят възможността да изключат ЛБТИ жените от прилагането на тази директива.


Резултатът от преговорите е, че тази директива вече ще криминализира формите на кибернасилие, гениталното осакатяване на жени и принудителните бракове. Много е важно да има законодателство на ЕС относно тези отвратителни престъпления.


Индикация за силните пресечни точки между расизма и женомразството е обаче, че макар държавите-членки да намират за „неудобен“ разговора около съгласието, те не трепват в криминализирането на действия, приемани за принадлежащи към „други“ общности.


Разочароващо е, че ЕС пропусна тази възможност да защити жените, в цялото им многообразие, от някои от най-сериозните форми на насилие, основано на пола. Но както казват феминистките: борбата продължава. Продължаваме да се борим за по-добра превенция, защита и достъп до правосъдие за всички жертви и оцелели, независимо от тяхната сексуална ориентация, джендър идентичност, изразяване на пола или полови характеристики.


Превод: Венета Чавдарова

Автор: Оана ДоробантуComments


bottom of page