top of page
  • vechernicamedia

Британската „глоба за майчинство“ е принудила 250,000 жени да напуснат работа

Разходите и трудностите при балансирането на работата и грижите за деца са накарали една на всеки 10 да напусне работа. 


Около четвърт милион майки с малки деца са напуснали работата си поради трудности при балансирането между работата и грижите за децата, според доклад на благотворителна организация за равни права, която призовава за прекратяване на „глобите за майчинство“.Трудният баланс на работа и гледане на деца, както и наказателните разходи, са накарали повече от 249 124 работещи майки на деца на възраст до четири години да напуснат работа.


Липсата на гъвкави условия на работа и достъпни грижи за деца, съчетани с остарели и токсични нагласи около майчинството, са една от основните причини. 

Проучване сред 3000 работещи родители разкрива, че 1 от всеки 5 работещи майки е обмисляла да напусне работата си поради трудностите при балансирането на работата и грижите за децата. Една на всеки 10 е подала предизвестието си поради това, а при самостоятелните майки дялът нараства до 13%.


Обзорът показва, че твърде много жени са заседнали в позиции на работа, които са под техните способности, и пропускат възможности за напредък в кариерата си. 


 2/5 от работещите майки признават, че са отказали повишение или възможност за кариерно развитие поради опасения, че това не би се вписало във възможностите им да се грижат за децата си.

Наред с майките, които напускат работната сила, проучването също така разкри, че на ¾ от работещите родители им се е налагало да вземат неплатен отпуск, за да се грижат за децата си, като процентът е по-висок сред цветнокожите жени и самотните майки.Джейн Лориган, главен изпълнителен директор на Totaljobs, посочи критичния недостиг на работна ръка в икономиката и предупреди, че натискът от грижите за децата в крайна сметка може да има дългосрочно въздействие върху непрекъснато намаляващата работна сила.


„Има повече майки на работното място от всякога и предприятията трябва да създадат среда, в която те могат да процъфтяват“. 
Превод: Катерина ГеоргиеваComments


bottom of page