top of page
  • vechernicamedia

5 известни куиър певици в историята

Етел Уотърс


Етел започва своята кариера като певица в карнавали и работа из нощни клубове в Харлем, a рязко набира популярност през 1925 г. с първия си хит „Dinah”. Тя е изключително важна фигура за чернокожата общност в САЩ – първата чернокожа жена, която се появява по радиото и първата, която се появява в свое собствено телевизионно шоу. 


(източник: Уикипедиа)

През 20-те години на миналия век, Уотърс е била във връзка с танцьорката Етел Уилямс. Били са познати като „Двете Етел“ и са живеели щастливо заедно в Харлем. 
Дъсти Спрингфийлд


Добре познатата с леко дрезгавия си глас, Дъсти започва кариерата си в кънтри групата  „The Springfields”, но по-късно продължава кариерата си сама. Нейни хитове през 60-те стават „You Don’t Have to Say You Love Me’, ‘Wishin and Hopin’, ‘I Just Don’t Know What To Do With Myself’ и „Spooky“.

(източник: Far Out Magazine)


През 1971 г. публично разкрива, че е би, макар много източници да твърдят, че е лесбийка.По въпроса тя казва „Сексуалната ми ориентация никога не е била толкова проблем за мен, колкото за другите.“


Лесли Гор


Лесли Гор никога не е криела своята сексуална ориентация, макар че едва през 2004 г., когато е на 58, споделя публично, че е лесбийка. 

(източник: Batman Wiki)

Набира популярност още с първия си сингъл „It’s My Party (And I’ll Cry If I Want To)”, а със следващото си популярно парче „You don’t own me”, променя начина, по който хората я гледат. Самата песен се превръща в неофициален химн на независимостта и феминистките идеали.  
Сузи Солидор


 Сузи Солидор е легендарна кабаретна певица, осветяваща нощния живот на Париж през 20 век. В началото на 30-те години, след като набира популярност като певица, отваря свой собствен клуб за жени на име „La Vie Parisienne”, в първия куиър  „квартал” на Париж. Тя е известна и като "най-рисуваната жена в света."


(източник: Europeana)


Известна с външния си вид и позирала за над 20 художници, се вярва, че е била във връзка с една от тях – Тамара де Лемпицка. Били Холидей


Американската джаз и суинг певица, печели четири награди Грами за „Най-добър исторически албум“, а 8 нейни песни са в Грами „Залата на славата“.

(източник: The Hollywood Reporter)


През цялата си кариера Холидей е открито би и се носи слухът, че е излизала с многоактриси, включително и красивата Талула Банкхед, за която ще ви разкажем съвсем скоро :)
Превод: Иванжелина Трендафилова

Comments


bottom of page