top of page
  • vechernicamedia

Турция: 24 журналистки на съд и 8 в затвора

Асоциацията на жените журналисти в Месопотамия (MKG) сподели с обществеността „Доклад за нарушенията на правата на жените журналисти“ за месец май. Докладът обръща внимание на факта, че нарушенията, на които са подложени журналистките, са голям удар върху борбата за равенство между половете.


„Натискът, на който са подложени, не само нарушава индивидуалните им права, но и сериозно подкопава правото на обществото да получава точна и безпристрастна информация“.


В този контекст се посочва необходимостта от спешни мерки за гарантиране на безопасността на журналистите и защита на свободата на изразяване.Нарушенията на правата на журналистките през май са изброени:


2 журналистки са били нападнати, 3 са били задържани, 1 журналистка е била арестувана, а 4 бяха възпрепятствани да отразят. На 2 журналистки правата им в затвора са били нарушени. Разследване е предприето срещу 1 журналистка, а 4 са получили общо 9 години, 6 месеца и 17 дни затвор. Срещу 24 журналисти се водят 17 дела, а към 1 май арестувани са 8 журналистки.Източник: anfenglishmobile.com

Comments


bottom of page