top of page
  • vechernicamedia

Победа за транс правата в Япония

По-рано тази седмица Върховният съд на Апан обяви в историческо решение, че закон, изискващ операция за премахване на репродуктивните способности на човек, за да се регистрира промяна на пола, е противоконституционен.

Хората „са принудени да направят труден избор между операция и отказ от решението за смяна на пола“, каза висшият съд, позовавайки се на напредъка в медицинските познания, откакто законът за хората с полова дисфория влезе в сила през 2004 г. и нарастващата тенденция в чужбина срещу изискването за стерилизация.Японският закон за полова дисфория определя пет условия за желаещите транс хора да получат официална регистрация, утвърждаваща пола им, в допълнение към диагнозата „джендър дисфория“ от поне двама лекари.


Петте условия включват човекът да е на не по-малко от 18 години, да не е сключил брак, да няма непълнолетни деца, да няма репродуктивни жлези или репродуктивни жлези, загубили трайно функцията си. Да има „тяло, което изглежда има части, които наподобяват гениталните органи на тези от противоположния пол."

Около 40 от приблизително 50 държави имат закони за утвърждаване на пола и не изискват загуба на репродуктивни способности. 


Швеция и Холандия премахват изискването за стерилизация през 2013 г., докато Испания и Великобритания никога не са го налагали.

Дори ако изискването за стерилизация бъде премахнато в Япония, изискванията за физически външен вид все още ще тежи на много транс хора, които искат полът им да бъде официално разпознат.


Има случаи, при които хормоналната терапия за транс мъже може да доведе до физически промени, които изменят и външния вид на гениталиите, но терапията за транс жени може да не доведе до подобни резултати и да изисква операция, за да се изпълнят изискванията.Превод: Катерина ГеоргиеваComments


bottom of page