top of page
  • vechernicamedia

„Никакви пари на света“ : Унгария отрича ЛГБТ+ общността

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че „никакви пари на света“ няма да го накарат да приеме „пропагандата“ на ЛГБТ+, след като ЕС замрази финансирането за страната през 2022 г. Година по-рано Унгария прие закон, забраняващ обсъждането на ЛГБТ+ хората в училищата и в медиите, подобно на жестокия руски закон за „антипропаганда“.Оттогава насам ЕС започна съдебни действия срещу Унгария във връзка със закона, като също така замрази финансирането за страната през 2022 г. поради опасения, свързани с правата на ЛГБТ+, системата за предоставяне на убежище, академичните свободи и други - общо 17 условия, които Унгария трябва да изпълни, преди да ѝ бъдат отпуснати средства. 


Над 10 млрд. евро бяха отпуснати на Унгария през декември, но около 20 млрд. евро остават замразени. На 17 януари председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че тези средства „ще останат блокирани, докато Унгария не изпълни всички необходими условия“, които включват промяна на политиките, отнасящи се към ЛГБТИ+ населението в Унгария.


,,Не съществуват достатъчно пари на света, за да ни принудят да пуснем мигранти, и няма достатъчно пари на света, за които да поставим децата или внуците си в ръцете на ЛГБТИ+ активисти“, заяви унгарският премиер във видеоклип, публикуван в X.


 Гергели Гуляш, началник на кабинета на Виктор Орбан добави, че промяната на политиката на Унгария по отношение на правата на куиър хората и имиграцията би противоречала на волята на избирателите. ,,За Унгария, дори въпреки волята на Европейската комисия, е неприемливо да се разпространява ЛГБТИ+ “пропаганда” сред децата, а също така не можем да се откажем от позицията си по въпросите на миграцията“, заяви Гуляш. Унгарското правителство е приел анти-ЛГБТИ+ закон, който забранява на медиите да говорят по теми, свързани с куиър общността, както и в училищата да се учи за това. Той е осъждан от групи куиър активисти и правителства още от приемането му, а министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел, който е гей, го определи като „срамен“. 


В своите правни действия Европейската комисия обяснява, че законът отделя и насочва към съдържание, което насърчава или изобразява това, което той нарича „отклонение от самоидентификацията, съответстваща на пола по рождение, промяна на пола или хомосексуалност“ за лица под 18 години“.  Унгарските политици обаче се заканиха да защитават закона против ЛГБТИ+ хората, като министърът на правосъдието Юдит Варга написа в публикация във Фейсбук, че е подала контраиск срещу Европейската комисия. ,,Унгария няма да се предаде“, каза тя и добави, че „родителите имат право да решават за възпитанието на децата си.“


По време на мандата на Виктор Орбан, той е министър-председател на Унгария от 2010, като преди това е заемал този пост от 1998 до 2002 г.,  политикът прилага и други политики срещу куиър хората, включително ефективна забрана за осиновяване на еднополови двойки и прекратяване на правното признаване на транс хора.


Превод: Цветелина Михайлова


Komentarze


bottom of page