top of page
  • vechernicamedia

LGBTQ + активистки, които трябва да знаем

Updated: Nov 6, 2023


Марша П. Джонсън и Силвия Ривера са съоснователи на групата Street Transvestite Action Revolutionaries (S.T.A.R). През 1972 г. Джонсън и Ривера откриват STAR House, приют за гейове и транс улични деца. Те плащат наема за него с пари, които са направили като секс работнички. Осигуряват храна, дрехи, емоционална подкрепа и усещане за приемственост и семейство у всеки, който оставал там или живеел в района. Джонсън и Ривера участват в много гей маршове за освобождение до 1973 г., когато им е забранено да участват в гей парада, тъй като комитетът, който го организира, заявява, че „няма да позволят (участие) на драг кралици“, тъй като им „дават лошо име“. Техният отговор бил маршируване пред парада.


Барбара Гитингс е американска активистка за равенство на ЛГБТ. Тя организира нюйоркската глава на „Дъщерите на Билитис“ (Първата организация за лесбийки и граждански права) от 1958 – 1963 г. и редактира списание DOB „The Ladder“ от 1963 – 1966 г. Тя работи в тясно сътрудничество с Франк Камени през 1960 г. на първия пикет редове, които призовават забраната за наемане на гейове от правителството на Съединените щати. Гитингс е част от движението, което се бори с Американската психиатрична асоциация за отмяна на хомосексуалността като психично заболяване през 1972 г.


Тя страстно е искала да разкъса „пелената на невидимостта“ около хомосексуалността, свързана с престъпност и психични заболявания. Американската библиотечна асоциация я награждава с доживотно членство за работата ѝ в популяризирането на положителна литература за хомосексуалността в библиотеките и нарича годишна награда за най-добър гей или лесбийски роман „наградата Барбара Гитингс“. Алиансът на гейовете и лесбийките срещу клеветата (GLAAD) също назовава награда за активисти на нейно име.Одри Лорд е американска писателка, феминистка и активистка за граждански права. Водила е силна борба срещу расизма, сексизма, класовостта и хомофобията. Тя е най-известна с поезията си, която се отличава с емоционално изразяване и е насочена към несправедливостите, които е виждала през живота си.

През 1980 г. тя съосновава Kitchen Table: Women of Color Press, първият американски издател за цветнокожи жени. Тя беше и един от основателите на Женската коалиция на St Croix, организация, посветена на подпомагането на жени, преживели сексуално насилие. В края на 80-те години на миналия век тя помага за изграждането на Сестринството в подкрепа на сестрите в Южна Африка в подкрепа на чернокожи жени, засегнати от апартейд и други форми на несправедливост.През 1985 г. Лорд е поканена в Куба заедно с група чернокожи писателки, като пътуването е спонсорирано от The Black scholar и Съюза на кубинските писатели. Групата посети кубински поети и обсъди дали революцията наистина е променила статута на лесбийките и гейовете в Куба.

Лорд изиграва важна роля в афро-германското движение през 80-те години на миналия век. Използва таланта си с думи, за да се бори с расизма и да вдъхнови германските чернокожи жени също да използват гласовете си.


Phyll Opoku-Gyimah, известна още като Lady Phyll, е съоснователка, попечителка и изпълнителен директор на UK Black Pride. Тя е член на комисията по расови отношения към Конгреса на профсъюзите и също така е попечител на Stonewall.

Заедно с Rikki Beadle-Blair и John R Gordon тя е редактор на „Sista!“ - колекция от писания на ЛГБТ жени от африкански/карибски произход и връзка с Обединеното кралство. Лейди Фил публично отказа MBE през 2016 г. като протест срещу преследването на ЛГБТ от „колониалните режими“.Тя заяви, че „ЛГБТКИ хората все още са преследвани, измъчвани и дори убивани заради законите за содомията, които са въведени от британските империалисти.“


Чарли Крагс е британска транс активистка и писателка. Тя оглави списъка на „Новите радикали“ за 2016 г. на Observer и също беше включена в списъка Rainbow на 101-те най-влиятелни ЛГБТИ хора в Обединеното кралство за The Independent.


През 2013 г. тя стартира проект за последната си година в Лондонския колеж по мода, наречен "Nail Transphobia". Проектът включва предлагане на маникюр на хората и разговори с тях за транс проблеми. Craggs все още предлага тези сесии днес. През 2018 г. Крагс започна кампания за включване на емотикони с транс флаг в Unicode и успява през 2020 г.Превод: Катерина Георгиева


Оригинал: https://www.liverpoolmuseums.org.uk/stories/lgbtq-activists-you-should-know?fbclid=IwAR3x0g-nAHlFIxQ_AE6Td37-WsDavbN4bNdZZLHLICgQNWttdxuxNMZoAlg


Comments


bottom of page