top of page
  • vechernicamedia

Култови ЛГБТ+ хоръри, които да гледате

Updated: Nov 6, 2023

The Hunger (1983)


В The Hunger Дейвид Боуи, Катрин Деньов и Сюзън Сарандън правят секс. Какво повече бихте искали? Еротичен филм за вампири, имащ целия готически упадък, който бихте очаквали, но под неговия страховит ноар воал се крие нещо смело за времето си. Излязъл по време на кризата със СПИН през 80-те години на миналия век, представянето на сексуалната отвореност във филма е очароваща. „Липсата на каквито и да било етикети, думата „вампир“ никога не се използва, е израз на мощен избор, който трябва да направите във време, когато стигматизиращите разговори за сексуалността доминират в новините.“Jennifer’s Body (2009)


Култовият хорър от 2009 г. заслужава всяка капка внимание през последните години. „Тялото на Дженифър“ се завърна като зловеща класика. Погрешно рекламирано и неразбрано, Тялото на Дженифър беше отхвърлено преди години като хорър гъдел, до голяма степен поради целувка „момиче с момиче“ между мажоретка, превърналата се в сукуба Дженифър (Меган Фокс) и нейната най-добра приятелка Нийди (Аманда Сейфрид). За щастие, филмът намери обожаваща публика, която се свърза с неговото описание на бисексуалността, неговия ироничен хумор след 9/11 и неговите теми за женско приятелство. „Тялото на Дженифър“ също ни даде набор от класически реплики, включително безсмъртното „Идвам и в двете посоки“.


The Craft (1996)


The Craft е фундаментален филм за изминалите познатия преход от добро момиче от католическа среда към откриване на куиър природата си.

Една история за група тийнейджърки в подготвително училище, които формират сборище, което не просто приветства разгръщане на куиър желанието, но и го изисква. През 2020 г. The Craft: Legacy направи куиър посланието много по-ясно, но нищо не може да се сравни с оригинала от 1996 г.,- перфектната мода, знаковият саундтрак (здравей, Jewel!) и изключително разпознаваемите реплики - „Ние сме странните, господине“.The Rocky Horror Picture Show (1975)


Музикалната комедия на ужасите, която проследява млада двойка и откриването на замък, приютяващ група сексуално освободени герои, е един от най-влиятелните филми на 20-ти век. Произведение на куиър изкуството, чиято сила, променяща културата, научи цяло едно поколение да бъде открито и гордо. Преливането между половете никога не е изглеждало толкова секси, колкото Тим Къри с корсет, жартиери и високи токчета, играейки герой, който насърчава всеки да остави флага си да се вее. „The Rocky Horror Picture Show показва колко силно и вълнуващо е да имаш собствена странна общност.“
Mulholland Drive (2001)


Млада жена без самоличност (Лора Елена Харинг) и мечтаещата за блестяща кариера (Наоми Уотс) преплитат сърцата, умовете и телата си в отровното любовно писмо на Дейвид Линч. Филмите му не трябва да се третират като пъзели. Неговата емоционална (и либидна) яснота прорязва змиевидна структура и наклонени образи, формирайки първо вторите. „В „Мълхоланд Драйв“ магнетичната връзка на Харинг и Уотс от другия свят огъва околния свят, оставяйки него и тях самите в състояние на наркоза“.


Подбор на филмите:

Екипът на "Вечерница"

Comments


bottom of page