top of page
  • vechernicamedia

Grindr: атаки над ЛГБТИ+ хора в Босна и Сърбия

Приложения, като Grindr, носят значителен риск от насилие и малтретиране за ЛГБТ+ хората в Босна и Херцеговина, разкри анализ на BIRN. 


През октомври 2023 г. Филип (не е истинското му име) се свързва с друг мъж през Grindr, която е една от най-популярните платформи сред гей и би мъжете. Филип кани мъжа в дома си, където по-късно е нападнат и бит от него. За да се спаси, симулира припадък. По-късно разбира, че е първият от петимата гей мъже, нападнати от Ирфан Мулалич и съучастника му Ишак Билал в столицата на Босна и Херцеговина, Сараево.


Мулалич и Ишак са арестувани в средата на ноември и очакват съдебен процес по обвинения в грабеж, изнудване и агресивно поведение. Представящи се за гей мъже в Grindr, двамата са се свързвали с гей и би мъже, които по-късно нападали, пребивали и ограбвали. 

(източник: Balkan Insight)

Анализът на BIRN показва, че те не са единствените, които дебнат в приложенията за запознанства като Grindr. Атаката срещу Филип „определено подкопа чувството за сигурност, което повечето от нас имаха преди“, каза 28-годишният Алекс, чието име, подобно на всички ЛГБТ+ хора, цитирани в историята, е променено, за да се защити самоличността им. 


„По някакъв начин винаги си наясно какво може да се случи, но досега не беше толкова реално.“Подобни атаки имаше в Сърбия през юли 2022 г., когато гей мъж в малък град в централна Сърбия беше поканен на „среща“ чрез Grindr само за да бъде бит и ограбен. Трима мъже са изправени пред съда.


Признаване на „омразата“ като утежняващ фактор


Създаден през 2009 г., Grindr е базиран на местоположение приложение за социални мрежи и онлайн запознанства за гей, би и транс хора, което позволява на потребителите да създават профил, да намират съвпадения наблизо и да чатят, да изпращат снимки, да се обаждат видео и да споделят местоположението си с други хора. За да създаде профил, потребителят трябва да изпрати имейл адрес или телефонен номер, който не е видим за хората, с които контактува.


Потребителят може също да изпрати описание и снимки и да опише какво търси в партньор/ партньорите си, но мнозинството от 12,2 милиона месечни активни потребители на Grindr избират да останат напълно анонимни или да дадат само ограничена информация.Относно вида на атаките, наблюдавани в Босна и Сърбия,


(източник: NBC news)


Амил Бркович, правен съветник към ЛГБТ+ организацията Сараевски отворен център (SOC), каза за BIRN: „Всички тези случаи имат за начална точка омразата“.Базираната в Белград неправителствена организация Da se zna! [Нека се знае] е засякла 262 инцидента, мотивирани от трансфобия и хомофобия в Сърбия през последните три години, каза активистът Боян Лазич пред BIRN, но те рядко се признават като такива от сръбските прокурори.


Това често води до по-леки присъди, както се случи в случая с двама гей мъже, които бяха брутално бити от двама нациста в Белград през 2023 г. Ако омразата беше включена като мотивация, „те щяха да получат по-строги присъди.”Що се отнася до Босна, страната няма официална статистика за престъпления от омраза, извършени срещу ЛГБТ+ общността. В годишния си доклад Pink Report SOC регистрира 13 такива случая през 2022 г. и 14 през 2021 г. Докладът за 2023 г. все още не е публикуван.


Повишаване на информираността на полицията


Друг проблем е, че ЛГБТ+ общността в Сърбия рядко съобщава за насилие срещу нея предвид атмосферата на безнаказаност, която съществува за подобни престъпления от години. "Da se zna" също са документирали случаи на полицейско насилие срещу ЛГБТ+ хора в Сърбия, нито един от които не е разгледан.

(източник: Balkan Insight)


Последният предполагаем случай е от февруари тази година.Отвореният център в Сараево работи с полицейски служители и прокурори за повишаване на осведомеността относно правата на ЛГБТ+ хората и след убийството на жена в Босна миналата година.


Страх в общността


Когато Алиса, транс жена от Сърбия, за първи път започва да използва приложения за запознанства, тя бързо се отказва да разговаря с мъже „след няколко вулгарни и унизителни коментара“. Тя решава, че ще е по-безопасно да се среща само с жени.


Веднъж обаче Алиса отишла в апартамента на човек, с когото се е свързвала чрез приложение за запознанства, вярвайки, че е жена, но се появил мъж, очевидно партньор на жената. Той се криел зад самоличността на приятелката си в приложението.

(източник: NPR)


Алиса се страхувала, че той може да прояви жестокост. „Истината е, че просто се преструвах, за да не го провокирам; Преобръщах в ума си всеки възможен път за бягство и всички средства за съпротива, ако ситуацията излезе извън контрол“, казва тя пред BIRN. Алиса успява да се измъкне.


Марияна Йович, която работи на линията за помощ към организацията Consultation for Lesbians, казва, че най-често срещаният риск, пред който са изправени куиър жените в приложенията за запознанства, е „catfishing“,  когато човекът, с когото разговарят, се окаже мъж.


„Това, което се случва, е, че след като се опитват да прекратят такава комуникация, има някаква форма на преследване, те се обаждат, изпращат снимки“, каза Йович. „Ако жена блокира номер или профил, се създават други профили или телефонните карти се променят.“Превод: Катерина Георгиева


Comments


bottom of page